В Калифорния обстановката остава бедствена, горски пожар застрашава Лос Анджелис

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2017 в 08:56 2397 0

В Калифорния обстановката остава бедствена, горски пожар застрашава Лос Анджелис

Бедствена остава обстановката и в Калифорния, където трети ден бушуват горски пожари, съобщава БНТ. Хиляди семейства са евакуирани, близо 200 къщи в северната част на Лос Анджелис са застрашени. Пожарникарите са овладели едва 10% от огнената стихия. През нощта в Калифорния заваля дъжд, но твърде слаб, за да успее да помогне в потушаването на пламъците.

Лос Анджелис е изправен пред най-големия горски пожар в историята си, заяви кметът на града Ерик Гарсети, цитиран от Ройтерс. Огънят в планините Вердуго, северно от Лос Анджелис, е обхванал около 2000 хектара, овладени са едва 10 процента, съобщи началникът на пожарната Ралф Теразас, цитиран от БНР.

Наложи се евакуацията на около 700 домове в северно предградие на Лос Анджелис и в съседните Бърбанк и Глендейл. Изгоряла е само една къща в Лос Анджелис. Пламъците затвориха и магистрала. Пожарникарят Ерик Скот обяви, че няма пострадали хора:

Имаме пожарникари, които покриват периметъра по земя, сътрудничат си с мобилизираните екипи. Имаме и хеликоптери, които обливат с вода предварително набелязани територии. Нека хората да знаят, че пожарникарите сме тук, както и ще останем на място цялата нощ и в идните дни, за да продължим работа.

Около 500 пожарникари се борят с огъня. Пожарът Ла Туна, наречен на името на каньона, където избухна в петък, пълзи по стръмните склонове, обрасли с гъста гора, която не е горяла от десетилетия. Температурата в района вчера надхвърляше 38 градуса по Целзий.

Властите предупредиха за бързо сменящ посоката си вятър, който може да наложи разширяване на евакуационната зона.

Заради разрастващите се горски пожари в северните части на щата Калифорния губернаторът обяви бедствено положение. В профила на българското консулство във Фейсбук е отправена молба към българските граждани да се въздържат от пътуване в района на пожара и при необходимост да се свържат с дипломатическите ни работници там на телефона за спешни случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови