В Иран, Ирак и дори Турция пеят и танцуват след атаката на Хамас срещу Израел

В отговор на атаката на палестинските бойци: Израел срина небостъргач в Газа

OFFNews 07 октомври 2023 в 21:15 11158 31

Истанбул
Жители на Истанбул излязоха на митинг в подкрепа на Палестина тази вечер.

Най-малко 150 са жертвите в Израел, след като палестинската войнствена групировка Хамас извърши най-голямото си нападение над Обетованата земя от години. Това съобщи министерството на здравеопазването в Тел Авив.

Числата непрекъснато се променят и се увеличават, както от израелска, така и от палестинска страна.

Бойците на Хамас преминаха тази сутрин в Израел от Газа под прикритието на силен ракетен огън. Атаката свари израелците напълно неподготвени. Набързо малки групи палестински диверсанти успяха да вземат под свой контрол военна база, гранични пунктове, както и значителни количества бойна техника.

Пленени са десетки израелци. Сред тях има както войници, така и цивилни, които са откарани в Газа.

Израел отговори с вълна от въздушни удари по цели в Газа, при които бяха убити 198 души, твърдят палестински официални лица. Ракети срутиха един от големите небостъргачи в града.

Реакциите на случващото се не са еднозначни. Западният свят единодушно осъди атаките на Хамас и кръвопролитието, но ислямският свят се радва на мълниеносния палестински удар. В Техеран тази вечер имаше многолюдни митинги в подкрепа на борбата за свобода на палестинците, на които хората пяха и танцуваха, радвайки се на страданията на Тел Авив. Най-честите скандирания бяха: "Смърт на Израел".

Същото се случи и в редица арабски държави. Дори в Истанбул се събраха хиляди хора пред една от джамиите в града, за да подкрепят палестинската съпротива. Правителството на Ирак се обяви официално в подкрепа на бойците от Хамас, които са смятани за терористи от редица държави.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е "в състояние на война", и се зарече, че Хамас, войнстващата групировка, която управлява Газа, "ще плати цена, която не познава".

"Тази сутрин "Хамас" предприе изненадваща убийствена атака срещу държавата Израел и нейните граждани", каза той.

Това е една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския конфликт от години насам.

Не е ясно как въоръжените лица са успели да проникнат безпрепятствено през една от най-силно укрепените граници в света.

Тази вечер масираният обстрел от страна на Хамас на градовете на Израел продължава. Поне на 22 места по границата с ивицата Газа сраженията продължават, а ПВО системата "Железен купол" не спира да работи. Въпреки това в някои от големите градове има взривове. В Ришон ле Цион, четвъртият по големина град в Обетованата земя, има попадение в централната градска част. Видеа от мястото показват суматоха, горящи автомобили и пристигащи линейки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

31

6екеr4о

10.10 2023 в 16:16

Продължавам: отговорът е: Ние от години сме във война...

За религиозните и други екстремисти от двете страни на барикадата не ми се мисли/пише...

-529

30

6екеr4о

10.10 2023 в 16:14

Уважаемият Обиуан е отделил много време и усилия, за да спори и опровергавастатута на Палестина, а аз мога да спомена само личните си впечатления от поклоническо пътуване до Израел от преди пандемията Ковид.

За посещение на някои от Светите земи влизахме в палестински територии, те наистина са оградени с поне 6-метрови стени, зяпал съм разотиващите се палестинци след тяхна религиозна церемония и мога да твърдя, че те, също като повечето от нашите роми, които упорито не забелязваме, са беззъби, много болни и очевидно мрат млади.

Другото, което също е очевидно, че в палестинските територии очевидно трудно се намира поминък, въртят някаква вяла търговия на дъмпингови цени, а не малка част от децата им още с прохождането са приучени да се опитват да продават някакви неща, което си е чиста форма на просия...

Но това, което прави най-тягостно впечатление е, че всички магазини, абсолютно всички, включително и еврейските, са с масивни метални врати, сгънати на хармоника. На въпроса защо

2073

29

Johnny B Goode

10.10 2023 в 15:52

137-мия, на такива като теб им викам "лаладжии".
Едно време бяха организирани в клуб Георги Кирков. Сега са левичарски полезни идиоти на свободна практика.

-4778

28

137

10.10 2023 в 14:29

@об1,

Е аз кати ти отговорих какво получих отсреща? Обиди по опорни точки.
С дислексия ли си? С ЧМТ? С деменция на леви-боди? Най-добре да те оставям пък виж ти стигнало време и мотивация да се обърнеш към специалисти за професионалната им помощ. Късмет. Все пак не е приятно да гледаш болен човек (?!) да се мъчи пък какъвто и да е той като личност.

-1650

27

ob1

10.10 2023 в 12:49

https://9gag.com/gag/aA07yzo

Аз нямам какво повече да кажа за тия диваци и дебилите, които им се радват.

-1650

26

ob1

10.10 2023 в 12:14

Каква смяна на фокуса, тролче рашистко? От самото начало ти задавам едни и същи два въпроса:

1. Сам казваш, че е отделна държава. Тогава какъв е проблемът, че има гранична проверка при преминаване в Израел? Иди ти до Турция и пак ще има проверка, каква е разликата?
2. Какви граждански права липсват на палестинец с израелски паспорт?

Понеже не можеш да отговориш ми дрънкаш простотии. Ми не си познал, на словесните ти диарии за хунвейбИни, женшен и бели комсомолски мечки няма да отговарям.

-4778

25

137

10.10 2023 в 11:08

..... Ама всички тия факти веднага стават безпредметни и невалидни защото нали сте научени на вълшебните думички - ала бала путин, рашисти някакви, и хоп троп всичко е точно. Е как да не ви еикам хунвейбен на севернокорейски женшен? Я кажи яко ли ти беше като комсомолски бригадир? Яко ти е било много ясно. Ти даже не го криеш

-4778

24

137

10.10 2023 в 11:00

@об1,

Не ме ласкайте. Аз дори на малкия ви пръст не мога да се хвана. То не е избягване на темата, смяна на фокуса, тотално отричане на исторически факти и официални изявления. А бе целия цирк балкански с белите мечки.
Много ясно, че Палестина е отделна държава само дето Израел не им признава границите и постоянно им краде още и още земя. Не се прави на тъп. Къде е зелената линия а къде е стената около Газа? Не оправдавам поведението на военизираните палестински организации ама и не съм изненадан от него. Трябва да си в тежка мозъчна смърт да очакваш нещо различно след като им се оказва това, което им е признато от СС на ООН (решение 127) и всеки път да си шокиран като навържат коланите и почнат да викат Allan Snackbar насред тълпи от израелци (които реално са също невинни жертви в цялата тая ситуация). Ама какво е 70-80г непрекъснат цикъл от смърт и разруха все пак за вас? Другото име на хуманитаризъм и демокрация е очевидния отговор от всичко което казвате.....

-1650

23

ob1

09.10 2023 в 21:50

Ти доста успешно се правиш на идиот. Нали Палестина било отделна държава? Е тогава всяко ходене до Израел какво е? Точно така - пресичане на държавна граница. Ще ги проверяват колкото си искаш и това не е нарушаване на никакви права. И ти да минеш - и теб ще те проверят. И това не е нарушаване на право на свободно придвижване.

Ше ми дрънка за северна Корея рашистът, дето пъпът му там е хвърлен :)

-4778

22

137

09.10 2023 в 18:56

Да ме проверява военизирана полиция докато се придвижвам в собствената си държава!?! Вие какво пушите? Севернокорейски женшен ли? Изглежда ви липсва времето на пътните листове. Тъжно, много тъжно.
Ако си разбрал как да ползваш уеблинкове ето ти тука да прочетеш за това което толкова горещо отричаш.

https://www.btselem.org/freedom_of_movement

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша