В Хонконг протестират срещу закона за екстрадицията

Последна промяна на 12 юни 2019 в 15:34 821 0

Хонконг, протести

Снимка scmp.com

Полицията в Хонконг използва сълзотворен и лютив газ, за да разпръсне протеста срещу поправките в закона за екстрадицията, съобщава в. South China Morning Post.

От миналата седмица там се провеждат масови демонстрации против приемането на поправките в закона, който ще позволи заподозрени в извършване на престъпления и намиращи се на тази територия да бъдат екстрадирани в Китай за съдебно разследване.

Сълзотворният газ е бил пуснат в съседство със сградата на законодателното събрание на Хонконг, съобщава се за сблъсъци между протестиращите и полицията. Независимо от дъжда, демонстрантите блокират основни улици, водещи към местния парламент. Там трябваше да се разгледа въпросът за законовите поправки, но заради протеста заседанието бе отложено за неопределено време.

Организаторите заявиха, че протестите няма да бъдат прекратени до момента, в който властите не се откажат от разглеждането на закона за екстрадициите. Администрацията в Хонконг призова гражданите да освободят блокираните пътища, да запазят спокойствие и при първа възможност да се разотидат.