В Германия ще облекчат правилата за смяна на пола

OFFNews 23 август 2023 в 17:48 1664 0

Berlin Pride

Снимка Getty Images

Berlin Pride 2023

Германското правителство одобри законопроект за облекчаване на правилата за смяна на пола, който планира да внесе за гласуване в Бундестага, съобщава БТА.

Управляващата в Германия лявоцентристка коалиция планира реформиране на съществуващата система, основана на закон за транссексуалните от 1980 г., който изисква лицата, желаещи да си сменят пола, първо да се подложат на медицински прегледи, а след това да преминат през продължителни и скъпи съдебни процедури.

Новият законопроект предвижда транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да могат да променят данните за половата си принадлежност само с едно посещение в местно бюро по гражданската регистрация.

Предложените законови промени не поставят възрастово ограничение, въпреки че заявленията на деца под 14 г. ще трябва да бъдат подавани от родител или настойник.

Германската министърка по въпросите на семейството Лиза Паус определи досегашния закон за транссексуалните като дискриминационен. "Най-сетне слагаме край на това", отбеляза Паус.

Правосъдният министър Марко Бушман изрази увереност, че законът ще бъде приет от Бундестага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!