В Германия откриха следи от експлозиви на яхта, подозират връзка с взрива на Северен поток

OFFNews 12 юли 2023 в 08:54 8058 2

Северен поток

Снимка Архив

Северен поток

Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за която подозира, че "може да е била използвана за транспортиране на експлозивите" за взривяване на газопровода "Северен поток", съобщи Германия на Съвета за сигурност на ООН в писмо, изпратено съвместно с Швеция и Дания, предаде Ройтерс.

През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания.

Всяка от трите държави провежда отделни разследвания и изпрати актуална информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност тази вечер. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за проверките.

Русия иска среща на Съвета за сигурност на ООН заради взривяването на ''Северен поток''

"Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не може да се каже кога ще бъдат приключени. Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни", пишат трите държави в съвместно писмо от 10 юли, което включва актуална информация за всяко разследване.

В него се казва, че Германия разследва "подозрително наемане на ветроходна яхта", която е била наета по начин, който да "скрие самоличността на истинския наемател". Германия все още разследва точния курс, който е следвала яхтата.

"Има подозрения, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите", с които бяха взривени двата газопровода, се казва в писмото за германското разследване.

Москва е обвинявала Запада, че стои зад взривовете. Западните правителства отричат да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, нахлули през февруари 2022 г.

Разследване показва странно присъствие на руски кораби-призраци около взривения Северен поток

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете в "Северен поток".

"На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е бил направляван от държава или държавен субект", се казва в писмото за германското разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

12.07 2023 в 11:18

Интересен въпрос поставя приятелчето с никнейм на кон, аз също много пъти съм си го задавал - защо безпрепятствано продължава да бълва природен газ газопровода през България!?

Не съм специалист по международни отношения, не съм чел постигнатите договорености, но не може ли да му се врътне кранчето на тоз газопровод по линията на някаква реципрочност???

Блядовете ни спряха газоподаването без предупреждение, дори преди края на месеца, който бе предплатен!

12407

1

Bad Horse

12.07 2023 в 09:56

Ако Газпром спре еднолично доставките на газ, трябва да изплаща огромни обезщетения. Но тогава Путин искаше да спре газта за Германия и "техническите проблеми" не можеше да продължават дълго време. Что делать... А да, да гръмнем тръбата и да се прикрием зад форс-мажорни обстоятелства. Това е единственото обяснение, което има смисъл.

И в момента руски горива минават през тръбопроводи в Украйна за Европа (включително Унгария, България, Сърбия). Ако Запада искаше да спре газта, щеше да го направи много лесно. Ще кажат че руска ракета е паднала до тръбата в Украйна, бум, върви разбери кой кум, кой сват, кой на булката брат. Но не го правят!

Северен Поток беше критичен за Германия. Тя не се огъна пред блъфа на Путин. И той трябваше или да свали картите или да обърне масата - карти, напитки, чипове, пепелници...

Руснаците си го гръмнаха. След години ще излязат на светло свидетели, записи и т.н. и тогава всички ще викат, "ами очевидно беше, винаги съм го казвал".
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки