Разследване показва странно присъствие на руски кораби-призраци около взривения Северен поток

Преки доказателства няма, журналистите само задават въпроса какво са правили тези плавателни съдове около мястото на инцидента

OFFNews 03 май 2023 в 12:11 3137 4

кораб

Снимка DANISH DEFENCE

Руският влекач SB-123 е пристигнал на мястото само пет дни преди експлозиите и е останал там цяла вечер и през нощта.

Съвместно разследване на скандинавски журналисти показва, че руски кораби, способни да извършват подводни операции, са се намирали в близост до мястото на експлозиите на газопровода "Северен поток". Няма преки твърдения за евентуално руско участие във взривовете - журналистите само задават въпроса: Какво биха могли да правят тези кораби там преди взривовете?

Разследването на датската телевизия DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle, цитирано от Би Би Си, показва, че маршрутите на корабите не са били установени благодарение на идентификационни устройства, защото те са били изключени, а на прихванати съобщения от руския флот.

Подводните експлозии през септември миналата година извадиха от строя и двете разклонения на газопровода "Северен поток" за пренос на синьо гориво от Русия към Европа. Причината за взривовете е неясна. Русия категорично отхвърля подозренията и предполага, че зад саботажа може да стоят западни държави, включително Обединеното кралство.

Имаше и спекулации, че може да са замесени проукраински лица, но не и самата държава.

В страните, намиращи се в близост до мястото на инцидента, все още се провеждат разследвания. Досега тези страни са заявили само, че смятат, че експлозиите са резултат от саботаж, а не от някакъв инцидент.

Нов епизод на документалната поредица "Задкулисната война на Путин" и подкастът "Студен фронт" излагат нова версия за възможно руско участие. В поредица на датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle през април се твърдеше, че Русия е разработила програма за саботаж на вятърни паркове и кабели в Северно море.

Флотът от руски кораби, маскирани като риболовни траулери и изследователски кораби, е оборудван за подводно наблюдение, твърдят разследващите. Експедиционният океанографски кораб "Адмирал Владимирски" според тях трябва да се счита за шпионски кораб. За кратък период от време той е бил забелязан в близост до седем вятърни електроцентрали край бреговете на Обединеното кралство и Нидерландия.

Новият епизод от разследването се фокусира върху това, което според журналистите трябва да се смята за подозрително - движението на кораби преди експлозиите в "Северен поток".

Смята се, че сред тях са изследователският кораб "Сибиряков" на руските ВМС, влекачът SB-123 и трети кораб на руските ВМС, чието име журналистите не успяха да идентифицират.

Според тяхната версия това са били "корабите-призраци", чиито предаватели са били изключени. Разследващите обаче са успели да проследят движението им с помощта на прихванати радиокомуникации, които корабите са имали с руските военноморски бази от юни до септември 2022 г. Движението им е било проследено от бивш офицер от британското военноморско разузнаване, който е работил по прихващането на руския Балтийски флот до пенсионирането си през 2018 г., се твърди в разследването.

Съобщава се, че корабите са се намирали в близост до мястото на експлозията в продължение на няколко часа, а в един от случаите - почти цял ден. Смята се, че "Сибиряков" е способен да извършва подводно разузнаване и картографиране, както и да изстрелва малък подводен апарат.

Бившият британски офицер казва, че е открил необичаен навигационен маршрут около мястото, където по-късно е избухнал тръбопроводът през юни. Друг неназован плавателен съд също е бил в района през юни. А морският влекач SB-123, според разследването, е пристигнал само пет дни преди експлозиите през септември. Предполага се, че той е останал там през цялата вечер и цялата нощ, преди да се върне обратно към Русия.

Разгледаните от журналистите сателитни снимки потвърждават твърденията за необичайни маршрути. Миналата седмица стана ясно, че датските военни са направили 26 снимки на друг кораб на руските военноморски сили, специализиран в операции с подводници, в близост до мястото на експлозиите. Датски вестник съобщи, че спасителният кораб SS-750 е заснет четири дни преди експлозиите. Възможно е този кораб да превозва миниподводница. В документалния филм не се казва, че има убедителни доказателства какво точно са правили корабите в района на експлозиите в "Северен поток". Разследването не твърди, че Русия стои зад експлозиите. Задават се само въпроси за подозрителните действия, които са документирали.

Русия последователно отрича да е замесена във взривовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

814

4

emil kirilov

03.05 2023 в 14:50

Лема: Каквото Русия (Кремъл) казва е лъжа - истината е противоположното. А искаха да съдят за компенсации САЩ - ега ти наглеците. Колкото по-бързо се разпадне империята на злото, толкова по-добре за целия свят.

-529

3

6екеr4о

03.05 2023 в 14:31

Великият вожд на педеРацията Путлер е школуван в КГБ, която всеизвестно е политическата полиция на СъвеЦкия съюз, специализирана в разработването и изпълнението на калташки номера, то толкоз му е акъла на Властелина на високите токове, толкоз му е и хоризонта!

75

2

230 млрд баксов

03.05 2023 в 13:01

Кто Подорвал Северный Поток? Экспертная оценка и незамеченные обстоятельства

https://www.youtube.com/watch?v=8ARsaUSkr0g

865

1

Constanza

03.05 2023 в 12:42

Вярно, какво може да са правили? Чудя се и се мая.