В дома на Пригожин: Оръжие, наркотици, злато и... перуки

Руската държавна телевизия започна акция по дискредитиране на шефа на "Вагнер"

OFFNews 07 юли 2023 в 09:55 4802 3

Пригожин

Снимка Getty images

Евгений Пригожин

Руската държавна телевизия започна очевидна кампания по дискредитиране на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин след неуспешния му бунт в края на юни. Ключови канали показаха снимки, направени според тях по време на обиски в богатия му дом край Санкт Петербург, като коментираха, че богатството му се отразява много зле, съобщава Би Би Си.

Припомнено бе и криминалното му минало, като предположението е, че е воден от алчност, но не бяха споменати постоянните и често груби критики на Пригожин към руската армия и начина, по който се води войната в Украйна.

За първи път репортажите на държавната медийна машина за Пригожин са толкова подробни, толкова лични и толкова пълни с негативни подробности от биографията му.

Част от арсенала, намерен в къщата на Пригожин. Снимка: IZVESTIA

Доскоро руската телевизия представяше положителен образ на наемническата групировка "Вагнер", която се сражава заедно с руските военни по време на инвазията им в Украйна.

Снимки, за които се твърди, че са от вътрешността на къщата на Пригожин, се появиха в държавната телевизия "Россия 1" на 5 юли.

"Нека да видим как е живял този борец за истината, човек, който има две криминални присъди и който продължаваше да твърди, че всички останали са крадци", казва коментаторът в токшоуто "60 минути".

"Нека да погледнем какъв дворец е построен за този борец срещу корупцията и престъпността", изтъква саркастично Едуард Петров.

Кадрите показват купчини пари, различни оръжия, пищния интериор на къщата и обширните градини - заедно с хеликоптер, набор от перуки и очевидно фалшиви паспорти с различни имена, под които се е подвизавал Пригожин.

Перуките, намерени в дома на създателя на "Вагнер". Снимка:  IZVESTIA

По-късно подобни кадри бяха показани във вечерната емисия новини на канала, една от най-популярните в Русия. На кадрите се виждаха и слитъци злато и "подозрителни пакети с бял прах", за които "Россия 1" предположи, че може да са наркотик.

Подозрителният бял прах и кюлчетата злато. Снимка: IZVESTIA

Освен това подробно се напомни за криминалното минало на Пригожин.

Първата му присъда е от 1979 г., когато е едва 18-годишен и получава условно две години и половина за кражба. Две години по-късно е осъден на 13 г. затвор за грабеж, като девет от тях излежава зад решетките.

"Казват, че именно опитът и връзките, които е създал от криминални авторитети зад решетките, са му помогнали да извърви пътя от продавач на хотдог до авторитетен майстор на тигана", пошегува се кореспондентът на "Россия 1", визирайки миналото на Пригожин като доставчик на храна за Кремъл.

Тази роля му донесе и прозвището Готвачът на Путин.

На една от снимките, показани от руската държавна телевизия, се вижда чук с надпис "Използвайте в случай на важни преговори". Това изглежда е препратка към бруталното убийство с ковашки чук на човек, когото "Вагнер" обвинява в предателство през ноември 2022 г.

Чукът, предназначен за предатели. Снимка: IZVESTIA

Същата вечер Първи канал на държавната телевизия изказа предположение, че Евгений Пригожин е свързан със западното разузнаване, което сега се "срамува" да признае участието си в метежа му.

НТВ, една от трите най-гледани руски телевизии, твърдеше, че той е воден от алчност и криминалните си привички.

"Това, което се случи, има очевидни корени в неговата личност, бизнес интереси и престъпното му минало", заяви телевизията. Що се отнася до предполагаемото богатство на Пригожин, "борбата за истината струва много пари", пошегува се НТВ.

Няколко месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна официални лица, медии и собствената пресслужба на Пригожин отричаха съществуването на "Вагнер".

За известен период след това държавната телевизия отбелязва участието на "музикантите" в "специалната военна операция" в Украйна.

Споменаването на "Вагнер" почти изчезна от държавните медии по времето, когато Пригожин започна своя "поход за справедливост", обещавайки да накаже руските военни командири, които обвини в некомпетентност.

Самият Пригожин, който почти не се обажда в социалните медии след бунта, не е коментирал снимките.

Но един от каналите, свързани с частната му армия, твърди, че не е необичайно за толкова богат бизнесмен като Пригожин да притежава скъп дом: "Какъв е тогава факторът "уау" тук?", попита той.

Къщата на Пригожин отвътре. Снимка: IZVESTIA

След като преди това отричаше да има някакви връзки между "Вагнер" и държавата, президентът Владимир Путин - говорейки малко след провала на метежа на Пригожин - заяви, че държавата изцяло финансира военната компания, като само в периода от май 2022 г. до май 2023 г. е похарчила за нея еквивалента на около 1 млрд. долара (787 млн. паунда).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

07.07 2023 в 11:14

Напълно е възможно, но я да видим кой го твърди? "Руската държавна телевизия", иДзвинетьИ! Тия лъжат повече от банкянския примат.

2073

2

Johnny B Goode

07.07 2023 в 10:48

А пък ние тук сме се хванали за едно чекмедже с малко евро, един използван презерватив и някаква колиба в Барселона. Бедняшка работа. Виж хората с какъв замах работят.

4036

1

lans link

07.07 2023 в 10:24

Е к'во да намерят- авторски произведения на изкуството ли?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика