В деня на траур и погребения в Генуа пожарникари извадиха от развалините телата на семейство с момиченце на 9 г.

OFFNews Последна промяна на 18 август 2018 в 12:40 5826 0

Снимка ЕПА

В деня на държавното погребение на 18 от идентифицираните жертви от моста "Моранди" в Генуа от мястото на катастрофата дойде най-лошата новина: през нощта пожарникари са намерили под развалините автомобил, очевидно "Хюндай", със смазани вътре мъж, жена и дете, пише http://www.genovatoday.it.

Най-вероятно това е семейството, което изчезна от деня на трагедията - 14 август, вторник. Мъж и жена на 44 и 41 г. и 9-годишното им момиченце. Те пътували за остров Сардиния на почивка.

Засега е невъзможно да се потвърди, че телата са на изчезналите. Идентификацията ще отнеме време.

С тях общият брой на жертвите става 41. 

По-късно днес дойде още една трагична новина - че спасителите са намерили 42-ра жертва. Тялото е на млад италианец.

Има и още изчезнали при разпадането на моста, на който в онзи момент се намирали около 35 автомобила и камиона. Липсват между 10 и 20 души.

Разкопаването на останките от моста, рухнал в реката Полчевера, продължава. Използват се булдозери.

Тази сутрин към 10 ч. местно време президентът на Италия Серджо Матарела се отправи към мястото на катастрофата, а там отдаде почит и благодари на спасителите. След това отиде в болницата, където са ранените. Той присъства и на държавното погребение на 18-те жертви с начален час 12:30 ч. Там е премиерът Джузепе Конте.

Близките на останалите загинали отказаха държавно погребение. 20 бяха погребани вчера от близките им, които не пестят критиките си за случилото се. Още през 2016 г. доцент отправя предупреждение, че изчисленията за моста са "сбъркани" и конструкцията е нестабилна. Преди това вече е направено едно укрепване. Но това е всичко до 14 август, когато "Моранди" рухва.

На моста жена губи близък, а година по-рано - и сина си в катастрофа. Млада двойка - студент по медицина и медицинска сестра, които се връщат от почивка, никога не стигат у дома.

В момента на влизането на спасителните екипи близките на починалите започнаха да ръкопляскат. Аплодисментите им за работилите денонощно, в продължение на 80 часа, продължиха повече от минута.

Денят е траурен за Италия. Магазини остават затворени в знак на уважение и скръб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови