В Беларус: Чиновниците могат да бъдат разстреляни, а екстремистите - лишени от гражданство

OFFNews 16 декември 2022 в 10:29 2073 1

паспорт

Снимка ZERKALO.IO

Беларуски гражданин може да загуби паспорта си, ако попадни под зловещите членове на НК.

Беларуските законодатели затегнаха рязко мерките срещу несъгласните с държавната политика. Те гласуваха за отнемане на гражданството на лицата, признати за виновни по екстремистки членове, и за екзекутиране на длъжностни лица по член за държавна измяна. През тази седмица дипломат, който е прекарал цялата си кариера на Запад, стана новият външен министър на страната, съобщи Би Би Си. 

Смъртно наказание за държавна измяна

Членовете на Камарата на представителите - долната камара на беларуския парламент - гласуваха на първо четене за увеличаване на наказанията за тероризъм и държавна измяна. В Беларус вече може да се получи смъртно наказание за тероризъм. Сега измяната, извършена от длъжностно лице, е добавена към списъка на престъпленията, наказуеми със смърт. Това се отнася както за военните, така и за цивилните служители.

"Смятам, че законът е абсолютно уместен, адекватен. Освен това този закон е подобен на закона, приет в други държави по света, които, наред с други неща, ни учат на демокрация. Вярно е, че там отдавна няма демокрация и всички са забравили за правата на човека. Имаме правова държава", коментира гласуването председателят на Либерално-демократическата партия на Беларус Олег Гайдукевич.

Беларус е единствената страна в Европа и Централна Азия, в която смъртното наказание не е отменено. Освен това през май 2022 г. тази мярка е разширена по члена от Наказателния кодекс "опит за терористични действия". Правозащитници от "Амнести интернешънъл" предупредиха, че режимът на Александър Лукашенко също използва този член за политическо преследване на своите опоненти.

Лишаване от гражданство за екстремизъм

Камарата на представителите предлага да се отнеме гражданството на противниците на Александър Лукашенко, дори ако то е придобито по рождение. Този законопроект е приет от Камарата на представителите на две четения наведнъж. Текстът му не е публикуван; това ще стане едва след като Лукашенко го подпише. Ето защо все още не е ясно как точно ще бъде изпълнена процедурата: според Конституцията на Беларус не е позволено да се отнемат паспортите на гражданите.

Наказателният кодекс на страната съдържа пет члена, свързани с екстремистки дейности. Не е необходимо да правите нищо специално, за да попаднете в някоя от тях: достатъчно е само да четете например опозиционните канали на Телеграм и да ги препращате.

Към днешна дата Центърът за правата на човека "Вясна" счита, че 1495 беларуси са политически затворници, като преобладаващата част от тях вече са осъдени или обвинени по един от тези пет члена. Сред тях са например вече осъдената опозиционна активистка Мария Колесникова или Светлана Тихановска, участник в президентските избори през 2020 г.

Законодателите искат да лишат от гражданство и онези, които са признати за виновни за "нанасяне на сериозни вреди на интересите на Беларус, ако такова лице се намира извън страната. Тази седмица започна задочният съдебен процес срещу такива хора - първият в историята на страната. Петима обвиняеми са изправени пред съда за създаване и управление на канал "Черната книга на Беларус" в Телеграм (той разкрива самоличността на служители на силите за сигурност, които са нападнали опозиционни активисти, и отдавна е признат за екстремистки).

Един от обвиняемите, медийният мениджър Дмитрий Навоша, пише в туитър: "Това е типхак за ускоряване на отнемането на беларуско гражданство за всеки, който се нуждае от него. Обичайният начин е да платите стотици долари за процедурата и да чакате с месеци "президентът" да разгледа молбата ви."

Новият ръководител на беларуското външно министерство е експерт по въпросите на Запада

На този фон Александър Лукашенко назначи нов ръководител на беларуското външно министерство - дипломатът Сергей Алейник. Предишният външен министър Владимир Макей почина внезапно на 26 ноември 2022 г.

57-годишният Алейник е сътрудник на Макей и работи в дипломатическата служба от 1992 г. Работи в Холандия, Швейцария, от 2013 г. до юли 2020 г. ръководи посолството на Беларус в Обединеното кралство и Ирландия, след което се връща в Минск и става заместник на Макей.

Сергей Алейник вече е напътствал беларуския министър-председател Роман Головченко, като заявява: "Ние не търсим пътища към Запада, нека те да търсят пътища към нас. Не сме прекъснали тези връзки". На 14 декември Алейник е провел разговори с руския външен министър Сергей Лавров.

Белоруските политолози, запитани от вестник "Зеркало" (всички те са в изгнание), определиха назначението като очаквано - Лукашенко се занимава лично с отношенията с Русия, а за отношенията със страните от Запада е необходим професионален дипломат. Те обаче добавиха, че в съвременна Беларус външното министерство може да бъде разпуснато и никой няма да забележи изчезването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови