Уволнен по собствено желание: Зам.-министърът на отбраната на Украйна си отива заради корупционния скандал

Министерският съвет освободи четирима зам.-министри и петима военни губернатори на области

OFFNews 24 януари 2023 в 12:47 3483 5

Снимка

Вячеслав Шаповалов

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов е пожелал да бъде освободен от поста си на фона на скандал и обвинения в закупуване на храни за украинските въоръжени сили по завишени цени, съобщи агенция УНИАН.

„Министърът на отбраната на Украйна днес подкрепи искането на Вячеслав Шаповалов за освобождаването му от поста заместник-министър на отбраната на Украйна и внесе съответното предложение в Министерския съвет на Украйна“, съобщиха от военното ведомство в Киев.

Шаповалов, който отговаряше за логистиката на въоръжените сили на Украйна, е помолил „да бъде уволнен, за да не представлява заплаха за стабилното снабдяване на въоръжените сили на Украйна в резултат на кампания от обвинения, свързани с закупуване на хранителни услуги."

„Въпреки че изказаните обвинения са необосновани и неоснователни, молбата за освобождаване на Вячеслав Шаповалов е достоен акт в традициите на европейската и демократична политика, демонстрация, че интересите на отбраната са по-високи от всякакви кабинети и кресла“, се казва в съобщението.

В тази връзка Министерството на отбраната смята, че подобна стъпка ще запази доверието на обществото и международните партньори и ще осигури обективност при извършването на допълнителни уточнения и евентуални разследвания.

Както съобщава "Зеркало недели", Министерството на отбраната е подписало споразумение за 13 милиарда гривни с компания с уставен капитал от 1000 гривни. УНИАН твърди, че разследването на хранителната сделка за армията е започнало още преди излизането на журналистическо разследване по случая.

Вчера украинският министър на отбраната Олексий Резников отрече , че доставката на храна за военнослужещите е ставала на завишени цени.

Днес е бил освободен от длъжност и заместник-главният прокурор на страната Олексий Симоненко, който вчера подаде оставка след скандал с 10-месечна почивка в Испания, докъдето стигнал с автомобила на бизнесмен и депутат от Лвов.

"Извинете, но, ако някой от политическата класа на Украйна смята, че докато той се спуска със ски в планината мотивира с това войниците да се надигат от окопите и да се хвърлят в настъпление, това е признак на безумие. В политиката такива няма да има!", заяви по повод случая президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Във вторник по обяд стана известно, че оставката на Шаповалов е била гласувана на днешното заседание на Министерския съвет на Украйна. Заедно с него са уволнени още четирима заместник-министри в различни министерства. С постовете си се разделят заместник-министърът на развитиет на общините и териториите Иван Лукеря, зам-министър в Министерството на развитието на общините и териториите, колегата му в същото министерство зам.-министър Вячеслав Негода (трети зам. в това министерство от събота е в ареста след като беше задържан с подкуп от 400 хиляди долара), както и заместник-министърът на социалната политика Виталий Музиченко. 

Освободеният Иван Лукеря публикува във фейсбук заявлението си за напускане още преди да излезе решението на МС. "Решението го взех в началото на годината, но за съжаление, поради политически и бюрократически обстоятелства юридическото оформяне съвпадна с тази седмица. За съжаление", написа Лукеря и обеща скоро да разкаже за плановете си занапред.

Освен това правителството е одобрило указите на държавния глава Володимир Зеленски за освобождаване на ръководителите на 5 областни военни администрации - Днепропетровската (Валентин Резниченко), Запорожската (Александър Старух), Киевската (Алексей Кулеба), Сумската (Дмитрий Живицки) и Херсонската (Ярослав Янушевич).

Според съобщения в киевските медии това няма да са последните кадрови промени. В списъка за уволнение новинарите поставят министъра на горивата и енергетиката Герман Галушченко, пишат и за възможна оставка на министъра на спорта Вадим Гуцайт и на министъра на стратегическите индустрии Павел Рябикин.

Първият кандидат за уволнение е министърът на горивата и енергетиката Герман Галушченко.

Медиите съобщиха и за възможна оставка на министъра на спорта Вадим Гутцайт, който през ноември оглави Националния олимпийски комитет на Украйна, и на министъра на стратегическите индустрии Павел Рябикин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

25.01 2023 в 08:29

В Украйна тече разчистване на повлияни от руски служби администратори

Къде са ги заплашвали тях или семействата агенти, къде са ги подкупвали, всеки който е поддал ще напуска или бива уволнен

Агентурата е много дълбоко вкоренена , знаете и в България какво е

345

4

Джендо Джедев

24.01 2023 в 21:17

Веждичка,

Говориш за Митрофанка и шепичката рашистки тролчета тук, нали? 1:1 е! :D

345

3

Джендо Джедев

24.01 2023 в 21:16

За разлика от несменяемите велможи в Рашка, в нормалните страни по света има движение във властта. Затова и Рашка е кочина, а нормалните страни са нормални. ;)