Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Управляващите в Русия няма да слагат плакати с Путин и Медведев за местните избори

OFFNews 07 август 2018 в 08:51 3128 0

Партията "Единна Русия" с мнозинство в Държавната дума няма да използва в кампаниите си за местните избори наесен образите на президента Владимир Путин и на премиера Дмитрий Медведев. Това заявяват пред онлайн изданието "Знак" хора от щабовете на ЕР в руските региони, които ще гласуват на 9 септември. Такива са според тях препоръките от Москва, съобщава БТА.

Партийната върхушка не препоръчва освен това на "единните руснаци" прекалено настойчиво да напомнят на избирателите, че председател на "Единна Русия" е тъкмо премиерът Медведев, чийто кабинет пое отговорността за пенсионната реформа в Русия.

Предложението за вдигане на пенсионната възраст предизвиква протести в Русия, откакто бе обявено на 14 юни. Миналия месец анкета показа, че около 90 процента от населението са против законопроекта, а петиция срещу него вече събира милиони подписи в интернет.

"То и без препоръки от Москва никой не се канеше да използва в кампанията образа на Медведев, защо да го правим на фона на пенсионната реформа?", цитира "Знак" реакция на функционер на ЕР от Сибир.

Политологът Константин Калачов напомня, че властите в Русия никога не са разрешавали злоупотреби с образа и цитати от Путин, който се представя за надпартиен президент.

"Медведев е друга работа - казва експертът. - Все пак е председател на партията, неин официален лидер. Централният щаб на ЕР явно смята, че Медведев би донесъл повече минуси, отколкото плюсове. Според партията неговият образ и цитати са неподходящи за агитация. Рейтингът на партията навярно е по-висок от този на нейния формален лидер."

А самият Медведев няма да кара партийците да разясняват пенсионната реформа, смята Калачов.

Предизборната ситуация в Русия "е коренно различна от всичко, което режимът е виждал преди", коментира аналитикът Абас Галямов.

Откакто управлява Владимир Путин - "през последните 18 години, центърът гледаше да се свързва само с популярни неща, прехвърляйки обикновено негативите на регионалните управници. Вдигането на пенсионната възраст промени нещата - сега отговорността за решението, дразнещо електората, легна върху федералния център, а регионалните власти се опитват тихомълком да се дистанцират от него", обяснява Галямов пред изданието "Знак", цитирано от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови