Унгарският премиер демонстрира добри отношения с Русия и Китай

OFFNews 17 октомври 2023 в 14:03 1369 8

Руският президент Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан разговаряха в Пекин

Снимка БТА/АП

Руският президент Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан в Пекин

Премиерът Виктор Орбан заяви, че Унгария никога не е искала да се противопоставя на Русия, а да установи тесни връзки с нея. Изказването му е пред руския президент Владимир Путин и е излъчено чрез преводач по руската държавна телевизия, предаде Ройтерс.

Двамата лидери се срещаха в Китай преди началото на международния форум на инициативата "Един пояс, един път".

Орбан е заявил на Путин, че Унгария се опитва да спаси двустранните контакти на фона на международното напрежение. 

Руският президент посочва, че независимо от факта, че в днешните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, все пак може да предизвика само удовлетворение фактът, че отношенията на Русия с много европейски държави се поддържат и развиват. Една от тези страни е Унгария.

Унгарският премиер е имал среща и с китайския държавен глава Си Цзинпин, който е заявил на Орбан, че той е "приятел" на Китай и че двете страни трябва да подобрят отношенията си в знак на все по-тесни връзки, дори когато европейските държави се стремят да се освободят от рисковете, свързани с Китай.

Отношенията на Унгария и Китай са все по-близки. Това контрастира с други държави от ЕС, които обмислят да се диверсифицират от Китай и да станат по-малко зависими от втората по големина икономика в света.

В един от най-значимите проекти в рамките на инициативата на Си "Един пояс, един път" Китай предложи по-голямата част от финансирането, необходимо за изграждането на железопътна връзка между Будапеща и Белград - огромно начинание, което беше критикувано заради разходите и липсата на прозрачност.

"Вие активно подкрепяхте съвместното изграждане на "Един пояс, един път" и допринесохте за насърчаване на висококачественото развитие на сътрудничеството по "Един пояс, един път", обръща се Си към Орбан.

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо китайският закон за сигурност в Хонконг, който според поддръжниците му е необходим за поддържане на реда след масовите антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г. Това е ясен знак за подкрепата на Унгария към Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

17.10 2023 в 17:24

А Рундьо що не са го поканили на рандевуто китайско!?!

Трибуната на селски събори и надпявания е прекалено ниска, прекалено ниска топка за нашия пРезидент...

345

7

Джендо Джедев

17.10 2023 в 16:26

"В един от най-значимите проекти в рамките на инициативата на Си "Един пояс, един път" Китай предложи по-голямата част от финансирането, необходимо за изграждането на железопътна връзка между Будапеща и Белград - огромно начинание, което беше критикувано заради разходите и липсата на прозрачност."

Подаръците на данайците... В Африка вече пропищяват от китайската "благотворителност".

2099

6

Mateevk

17.10 2023 в 15:17

Зад "високачественото" сътрудничество се крие стремежът на Китай да си намери възможно по-голям брой съюзници за прилапване на Тайван по мирен път по подобие на Хонконг, който вече няма общо с предишния си "британски" образ. А пък Путин пуска на Орбан въдички не само във вид на газ, ами и на намеци, че може да разчита на него да си върне поне част от унгарската етническа територия за сметка на области от Западна Украйна. Сделката е съвсем прозрачна - Блокирай сега ЕС, а пък аз после като завзема Украйна, подобно на Сталин, ще ти дам парче от украинската земя, населена с етнически унгарци!

2550

5

alfakentavur

17.10 2023 в 15:04

И Еритрея.

3251

4

динозавър

17.10 2023 в 15:03

Пропуснал е Северна Корея и Венецуела.

900

3

Маги Стралска

17.10 2023 в 14:57

а накрая..... направи ли му... и едно фелацио....

2073

2

Johnny B Goode

17.10 2023 в 14:51

Диктаторчера от всички страни - съединявайте се.

2159

1

Kilca

17.10 2023 в 14:35

Аз си мислех, че с нашия льотчик дълбаем дъното, а я вижте какво става в Китай! Хахахаха
Феноменален срам за Унгария.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика