Quantcast

Унгария защити решението да разреши транзит на руски военни пратки за Сърбия

OFFNews Последна промяна на 01 август 2019 в 08:34 1392 0

Правителството на Унгария защити решението си да си да позволи транзита на руски военни превозни средства през въздушното си пространство, въпреки санкциите на Общността, отбелязва изданието Politico, цитирано от Фокус.

Русия достави 10 бронирани патрулни автомобила до военна база в Сърбия, част от по-широк пакет за военна помощ за балканската страна. За трансфера бе използвано въздушното пространство на Унгария, след като Румъния блокира пратката, изпратена по река Дунав.

Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след присъединяването на Крим през 2014 г. Освен търговия с оръжия, то предвижда забрана за износ на стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели.

Говорителят на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергели Гуляш, заяви пред репортери, че е било дадено разрешение за транспортиране на товара през въздушното пространство на страната, тъй като за пренасянето му не е използва военен, а граждански самолет.

„Разбира се, че получихме уведомление за гражданско въздухоплавателно средство, влизащо в унгарското въздушно пространство, но това е напълно формален тип уведомление", подчерта Гуляш и добави, че по географски причини руският товар е трябвало да бъде транспортиран през Полша и Словакия.
Говорител на ЕС каза: „Видяхме докладите. Без да коментирам спецификата, прилагането на ограничителните мерки на ЕС е отговорност на държавите-членки на ЕС“.

В петък румънското външно министерство заяви , че е блокирало превоз на танкове и бронирани превозни средства от Русия до Сърбия през река Дунав, аргументирайки решението си с ембаргото на ЕС.
Десетте БРДМ-2 пристигнаха във военната база в Сърбия в Ниш миналата седмица, според съобщенията на местните медии. Сръбският президент Александър Вучич заяви в понеделник, че „най-важното за нас е, че успяхме да транспортираме превозните средства до Сърбия“.

Унгарското правителство, което поддържа тесни връзки с Кремъл, проявява силен интерес към своите балкански съседи. Будапеща се надява нейн кандидат да се присъедини към следващата Европейска комисия, като получи портфолио, фокусирано върху политиката на разширяване на ЕС.

Въпреки това през последните месеци политиката на Унгария към Балканите предизвика опасения относно нарастващия обем инвестиции на проправителствени унгарски бизнесмени в балканския медиен пазар.

Решението на унгарските власти да улеснят бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, който трябваше да изтърпи присъда за затвор в родината си, също предизвика безпокойство в региона и в западните столици. Впоследствие Груевски получи убежище в Унгария.