Унгария забранява осиновяването на деца от еднополови двойки

OFFNews 11 ноември 2020 в 12:51 6003 0

Снимка архив

Правителството на Унгария предлага законодателство, което ще забрани осиновяването на деца от еднополови двойки, предаде Ройтерс. 

Правителството на Виктор Орбан поиска също и конституционно изменение, според което ролите на родителите да се определят спрямо християнските разбирания за семейство.

Групите, защитаващи човешките права, нарекоха това атака срещу ЛГБТ- общността, тъй като поради пандемията от COVID-19, те не могат да излязат на протест. 

Законопроектите бяха внесени в парламента снощи, преди днес да влязат в сила новите по-строги мерки за борбата с коронавируса.

Правителството, което засилва своята реторика срещу ЛГБТ- обществото, заяви, че новият закон ще гарантира повече права на децата при тяхното осиновяване. 

Според законопроекта само имащите брак двойки могат да осиновяват деца, а сами хора могат да осиновяват единствено със специалното разрешение на министъра, отговарящ за семейните въпроси.

В Унгария еднополовите бракове не са позволени.

Правозащитните групи заявиха, че законодателството на практика забранява осиновяването на деца от хомосексуалисти, което сега е възможно, ако един от партньорите кандидатства самостоятелно за настойничество. 

"Моментът не е случаен - предложенията, които сериозно ограничават законните права и противоречат на основните международни и европейски права на човека са подадени в момент, когато протестите не са позволени", заявиха от ЛГБТ- общността.

През май Унгария забрани промяната на пола в личните документи, а също така оспори и детските книжки, изобразяващи ЛГБТ-общността позитивно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews