Бежанци и трафиканти блокирани на австрийско-унгарската граница

OFFNews 31 август 2015 в 14:12 3731 1

Бежанци и трафиканти блокирани на австрийско-унгарската граница

Австрия затегна контрола на границите си, след като 71 бежанци, идващи от Унгария, бяха открити мъртви в каросерията на камион. Заради по-строгите мерки на границата между двете държави се изви 20-километрова опашка. 

Австрийските власти задържаха 200 души, търсещи убежище, а седем души са арестувани за трафик на хора. По думите на представителя на държавната пътна администрация на Унгария Маджар Козут, затруднения на движението се наблюдават не само на основната магистрала, но и на дублиращия път. 

В същото време в социалните мрежи се появи информация за това, че унгарските власти са започнали да пропускат бежанци, отваряйки касите на централната гара в Будапеща. Досега чакащите да си купят билет не бяха допускани до касите, а чакалнята на гарата беше превърната в лагер. 

Бежанци на централната гара в Будапеща. Снимка: Twitter

Министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер каза пред журналисти, че проверките на границата "не са класически граничен контрол". "Ние не сме в нарушение на Шенгенското право", коментира тя.

По думите ѝ обаче проверките ще продължат за неопределен период от време на всички важни гранични пунктове в източната част на страната. Причината за проверките е трафикът на хора. 

В същото време хиляди бежанци очакват да прехвърлят границата на Сърбия с Унгария. Парковете на Белград се превърнаха буквално в лагери, където имигрантите нощуват под открито небе, в очакване на възможност да прекосят границата. 

Издигането на 13-метровата ограда на сръбско-унгарската граница беше завършено вчера. Телената мрежа не е нищо друго, освен вътрешнополитически ход на премиера Виктор Орбан, коментираха наблюдатели. Оградата изостри добрия тон между Унгария и някои водещите държави в ЕС.

Министърът на външните работи на страната Петер Сийярто нарече „безоснователни“ обвиненията от страна на министъра на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, че унгарските власти затварят границите си, за да не допуснат бежанци от Северна Африка и Близкия изток. „Вместо да се правят шокиращи и безпочвени изводи, би трябвало да се концентрираме върху търсенето на общо решение на въпроса за Европа“, заяви Сийярто, като отбеляза, че френският посланик в Будапеща е бил привикан в унгарското министерство на външните работи във връзка с изказванията на Фабиюс.

В същото време стана ясно, че Унгария е помолила Германия за разяснения относно законовата ситуация с правото на придвижване на нелегалните имигранти в рамките на ЕС. Говорителят на унгарското правителство Андраш Гиро-Шас заяви, че според шенгенския правилник имигрантите могат да напуснат Унгария, само ако притежават валидни документи за пътуване и визи от техните страни на произход. Това е причинило масови струпвания на имигранти, чакащи по гарите на Будапеща. По думите на Гиро-Шас, Германия е изразила по-мека позиция спрямо имигрантите, идващи от Сирия и това е породило „надежди сред тях“, съобщава "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews