Украйна забрани всякакъв внос от Русия

OFFNews 10 април 2022 в 08:01 1909 0

Снимка БТА/АР-Архив

Украйна забрани всякакъв внос от Русия, един от ключовите й търговски партньори преди войната с годишен внос на стойност около 6 милиарда долара, и призова и други държави да последват примера й, като наложат по-сурови икономически санкции на Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Днес официално обявихме пълно прекратяване на търговията с държавата агресор, написа във Фейсбук министърът на икономиката Юлия Свидиренко.

Тя допълни, че отсега нататък никакви продукти на Руската федерация няма да могат да бъдат внасяни на територията на страната. 

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари обмяната на стоки и услуги между двете съседни държави на практика беше спряла, но вчерашното решение превръща прекратяването на вноса в закон.

Бюджетът на врага няма да получи тези средства и това ще намали неговия потенциал да финансира войната, подчерта министър Свидиренко.

Тази стъпка на Украйна може да служи за пример за нашите западни партньори и да ги стимулира да засилят санкциите срещу Русия, включително с въвеждането на енергийно ембарго и изолация на всички руски банки, добави министърът на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови