Украйна в НАТО е червена линия за Путин

OFFNews 10 юни 2021 в 16:28 2328 0

Снимка БТА/АП

Президентът на Русия Владимир Путин се обяви категорично против евентуалното членство на Украйна в НАТО в интервю за телевизия „Русия 24“. Според Путин половината от населението на Украйна е против членството на страната в Северноатлантическия алианс:

„Най-малко 50% от жителите на Украйна не искат страната да се присъединява към НАТО. Това са умни хора. Те не искат да се окажат на огневата линия, да бъдат разменна монета или пушечно месо“

Путин подчерта, че никой не се е съобразил с мнението на Русия при разширяването на НАТО на изток. Той даде пример с разположените в Полша и Румъния елементи от американската противоракетна отбрана, които според него могат да се използват и за нападателни цели.

"Представете си, че Украйна стане член на НАТО. Ракетите ще бъдат инсталирани някъде край Харков - времето за полет ще бъде 7-10 минути. Това червена линия ли е за нас или не? Да вземем това, което би било неприемливо за САЩ: разполагането на ракети в Куба. Време за полет: 15 минути. За да се съкрати времето за полет до 7-10 минути, ще е необходимо да се разположат ракети на южната граница на Канада или на северната граница на Мексико. Това ли е червената линия за САЩ? Как трябва да реагираме на това, което се предлага и обсъжда", каза Путин. 

Министърът на отбраната на Украйна Андрий Таран поиска през май на страната му да се даде план за действие в посока присъединяване към НАТО. "Това, че не провокирахме Русия през 2013 г., не ни попречи да загубим Крим и Донбас", каза министър Андрий Таран по време на видеоконференция с подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Няколко дни по рано, на посещение в централата на НАТО външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба каза, че присъединяването на Украйна към НАТО е само въпрос на време. 

До днес няма отговор от главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на САЩ на желанията на Украйна, въпреки официално декларирана подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови