Украйна тества безпилотна бронирана машина на базата на `КрАЗ Спартан`, достига на 50 километра без екипаж

Красимир Крумов 31 октомври 2022 в 11:35 6718 6

КрАЗ Спартан

Снимка Фокус Украйна

КрАЗ Спартан

Украйна е разработила безпилотен вариант на бронирания автомобил КрАЗ „Спартан“, който може да действа автономно, с дистанционно управление и с възможност за самообучение на автопилота, съобщи киевското издание „Автоцентър“.

Компанията „АвтоКраз“ вече е провела пътни изпитания на дистанционно управляваната бронирана кола „Спартан“ на заводския си полигон. Пътният „безпилотник“ е създаден в рамките на проекта "Безпилотна машина КрАЗ" съвместно с инженеринговата компания "Инфоком" от Запорожие. Преди няколко години „Инфоком“ представи безпилотен автомобил със системата Pilotdrive, който беше базиран върху ЗАЗ – Ланос.

Новата безпилотна версия на КрАЗ "Спартан" е оборудвана с пълен набор от различни сензори. Освен това има камера с кръгов обзор - 360 градуса, и далекомер. Машината е оборудвана и с капацитивен сензор, който й позволява да „забележи“ човек на разстояние до 18 метра.

Системата Pilotdrive позволява на бронираната кола лесно да се ориентира на пътя и да разпознава различни препятствия – както мобилни, така и стационарни. Много важно е, че бронираният автомобил КрАЗ може да се управлява дистанционно - с таблет, с умна ръкавица и чрез цифрови канали през WiFi/Wimax. В същото време обсегът на действие достига от 10 до 50 км.

За да запомни определен маршрут, дронът е оборудван със софтуерен комплекс SmartDrive с режим на онлайн обучение Teach - inDrive. Всички координати се синфронизират в базата данни чрез GPS.

Както става ясно от бойните действия в Украйна с използването на въздушни и морски дронове, предимствата на самоходния брониран автомобил КрАЗ са очевидни. Такава машина може да извършва специални операции по унищожаване на живата сила и техника на противника, както и да транспортира различни товари – от боеприпаси до лекарства. В същото време колата не се нуждае от шофьор. А това означава, че в случай на стрелба по машината никой няма да пострада.

Използваната база на „КрАЗ Спартан“ е украино-канадски брониран автомобил върху шаси на „Форд“, който се произвежда в Кременчугския автомобилен завод по лиценз на канадската „Стрейт груп“ от 2012 година. Базовият модел е на въоръжение в украинската армия, а през 2020 година при извършване на разузнавателни дейности в района на Донбас „КрАЗ Спартан“ на Националната гвардия на Украйна се натъкна на мина, но никой от пътуващите в него 10 гвардейци не пострада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

31.10 2022 в 13:20

Пешко от Перни,

Взе да свършва в Рашка, затова направиха моГилизация. За разлика от там, обаче, явно в Украйна човешкият живот на войниците се цени, затова са тия дронове.

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

31.10 2022 в 13:13

Е то пушечното месо почна да свършва в Украйна, трябва да има резервен вариант :)).

345

4

Джендо Джедев

31.10 2022 в 12:23

Люся,

Това го кажи на Батюшката си. Той може да приключи тая война за 2 дни като си изтегли орките от Украйна. Хората си защитават съществуването, много ясно, че ще се въоръжават!

22548

3

dolivo

31.10 2022 в 12:15

skynet?

1587

2

Lyusien

31.10 2022 в 12:12

Супер, вместо да приключва войната, само се тестват продукти на военната промишленост. И после невинни жертви...

-529

1

6екеr4о

31.10 2022 в 12:12

Още една чудесна новина!