Украйна спря да купува газ от „Газпром“

Вероника Шербанова 11 ноември 2013 в 16:09 3132 3

Природен газ
Природен газ

Националната акционерна компания „Нефтогаз-Украйна“ е прекратила напълно купуването на газ от руската компания „Газпром“ в петък, съобщи Интерфакс.

През октомври „Нефтогаз“ е получавал средно по 104 млн. кубически метра за денонощие. От първите дни на ноември обаче купуваният газ е спаднал наполовина. На 6 и 7 ноември количествата са паднали до 9 млн. кубически метра за денонощие, а на 8 ноември вносът съвсем е спрял.

„Нефтогаз“ за момента отказва коментар по въпроса, като обясняват, че няма да потвърдят информацията, но и няма да я отрекат.

След оповестяването на новината акциите на „Газпром“ паднаха с 1,1% на Московската борса.

В събота се проведе среща между президента на Русия Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович. Двамата са обсъдили търговско-икономическите отношения между двете страни. За момента не е ясно дали са засегнали и темата за газа.

Украйна започна да намалява количествата закупен газ от Русия през 2010 г. Така през тази година са закупени едва 11 млрд. кубически метра газ, докато преди три години количеството е около 40 млрд. кубически метра.

В същото време „Нефтогаз“ продължава да изплаща дълговете си към „ Газпром“ за доставката на природен газ през август. До момента са изплатени над 20% от задълженията от общо 882 млн. долара.

Миналата седмица украинският вицепремиер Юрий Бойко заяви, че страната е готова да намали покупката на газ, като се ограничи само с количества, достатъчни за собствените й нужди.

От ноември миналата година Украйна внася природен газ и от германската компания RWE на цени, по-ниски от руските. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!