Украйна сложи Крим на екипите си за Евро 2020 и разгневи Русия

OFFNews 07 юни 2021 в 14:29 2238 0

Националният отбор на Украйна предизвика скандал в Русия заради новите екипи, с които футболистите на Андрий Шевченко ще играят. На тях е изобразена карта на Украйна, в която са включен  анексираните от Русия полуостров Крим и регионите около Донецк и Луганск, които са контролирани от проруски сепаратисти. На гърба пък е изписан слоганът "Слава на Украйна" - популярен възглас по време на протестите (известни и като Евромайдан) през 2014 г. срещу тогавашния проруски президент на Украйна Виктор Янукович.

Екипите бяха представени първо в профила във "Фейсбук" на шефа на украинската футболна федерация Андрий Павленко, който е и член на Изпълкома на УЕФА. "Вярваме, че реалните граници на Украйна ще дадат сила на футболистите, тъй като те ще играят за цялата ни страна. И цяла Украйна - от Севастопол и Симферопол до Киев, от Донецк и Луганск до Ужгород ще подкрепя отбора във всеки мач", коментира Павленко.

От руското външно министерство обаче нарекоха тези екипи "политическа провокация". Говорителят на ведомството - Мария Захарова критикува фланелките, като обяви, че на тях "територията на Украйна е прикрепена към руския Крим", като така се създава "илюзията за невъзможното". Тя също така окачестви слогана "Слава на Украйна" като националистически и ехо от нацистки възгласи.

Руският депутат Дмитрий Свишчев пък окачестви фланелката като "напълно неподходяща" и призова организаторите на Евро 2020 да предприемат действия.

От УЕФА обаче са одобрили екипите, тъй като са в съответствие с правилата за екипировката. 

Украйна е в група С на Евро 2020, заедно с отборите на Нидерландия, Австрия и Северна Македония. Първият мач, в който трябва да бъдат показани тези екипи, е срещу Нидерландия на 13 юни в Амстердам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови