Украйна си е върнала 130 кв. км територия, нова вълна руски атаки в Запорожката област (обновена)

OFFNews 26 юни 2023 в 09:10 2732 0

Ханна Маляр

Снимка Архив

Ханна Маляр

Украйна си е върнала около 130 кв. км от руските сили на южния фронт от началото на контранастъплението, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр, цитирана от Ройтерс. „Положението на юг е без особени промени през изминалата седмица“, каза Маляр пред украинската телевизия.

Заместник-министърът добави, че през изминалата седмица на източния фронт, който включва направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка, е имало около 250 сражения.

Тази сутрин генералният щаб на украинската армия съобщи, че Запорожката област е станала обект на вълна от руски атаки през последното денонощие, пише ДПА. Регистрирани са най-малко шест атаки с ракети С-300, 33 въздушни удара и 45 ракети, изстреляни от реактивни системи за залпов огън, се казва в изявление на украинския генерален щаб.

"В резултат на руските терористични нападения са ранени цивилни и са нанесени щети на жилищни сгради, търговски обекти, административни сгради и превозни средства частна собственост", информират украинските сили.

ДПА отбелязва, че тази информация не може да бъде потвърдена по независим път.

Украинският генерален щаб заяви още, че руските сили се опитват да спрат настъплението на украинските сили и да си върнат загубени позиции, като най-малко 30 населени места са били подложени на артилерийски обстрел.

В Запорожка област се намира Запорожката АЕЦ, върху която руските сили установиха контрол още в ранния етап от нахлуването си в Украйна, отбелязва ДПА.

Има съобщения и за военна атака тази сутрин срещу Одеса. В града са чути няколко експлозии, предаде украинската новинарска агенция Укринформ.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил ситуацията с президентите на САЩ, Канада и Полша след опита за метеж на основателя на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин, приключил с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Бунтът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство пред което се е изправял Владимир Путин през 23-те години начело на държавата.

„Ние обсъдихме хода на бойните действия и процесите, които текат в Русия. Светът трябва да окаже натиск върху Русия за възстановяване на международния ред“, заяви Зеленски след телефонния разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Белият дом също съобщи за разговора между двамата президенти.

„Те обсъдиха продължаващата контраофанзива на Украйна, а президентът Байдън потвърди отново непоколебимата подкрепа на САЩ, включително в сигурността, икономиката и хуманитарната помощ“, се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

В друго изявление Зеленски съобщи, че е обсъдил с премиера на Канада „тревожната ситуация“ в окупираната от руснаците Запорожка АЕЦ. По-рано тази седмица Зеленски предупреди, че Русия обмисля да извърши терористичен акт в централата, включващ изпускане на радиация – нещо, което Москва отрича, припомня Ройтерс. Джъстин Трюдо потвърди телефонния разговор и написа в Туитър: „Володимир, Канада се е ангажирала да бъде редом до Украйна и да предостави на украинците подкрепата, от която се нуждаят".

Украинският президент е информирал канадския премиер за ситуацията на бойното поле и е споделил украинските оценки за опита за метеж в Русия и влиянието му върху хода на бойните действия, съобщи Зеленски в Телеграм. „Партньорите на Украйна трябва да дадат принципен отговор, особено на срещата на върха на НАТО във Вилнюс“, е посочил още Зеленски.

Лидерът на Украйна направи подобни коментари в изявление и след телефонен разговор с президента на Полша Анджей Дуда, информира Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Канада Джъстин Трюдо също обсъдиха ситуацията в Русия, предаде Ройтерс, като цитира офиса на Трюдо. „Те обсъдиха развитието на ситуацията със сигурността в Русия, като отбелязаха, че следят отблизо развитието на ситуацията и ще поддържат тясна връзка със съюзниците и партньорите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика