Украйна се опасява от провокации след съобщения за стрелба в Донбас

OFFNews 17 февруари 2022 в 15:37 2464 1

Снимка Генераклен щаб на украинската армия

Артилерийски снаряд удари детска градина в Луганска станица.

Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили си размениха в четвъртък обвинения за изстрелване на артилерийски и минометни снаряди през линията на прекратяване на огъня в Източна Украйна. Властите в Киев заявиха, че инцидентите изглеждат като "провокация" в момент, когато Русия е струпала войски на границата.

Артилерийски снаряд удари детска градина в Луганска станица, предградие на завладения от сепаратистите Луганск, но намиращ се под контрола на Украйна. Три учителки са пострадали, а децата са евакуирани. При друг случай се съобщава за ударено училище на контролираната от Киев територия.

Според бюлетина на украинските въоръжени сили за последните 24 часа са регистрирани 29 нарушения на прекратяването на огъня, като при 27 от тях са използвани забранени с Минските споразумения оръжия. Украински военнослужещ е в болница, ранени са още две цивилни лица.

Високопоставен украински правителствен източник заяви пред Ройтерс, че обстрелът на линията на съприкосновение с подкрепяните от Русия сепаратистки сили надхвърля мащаба на нарушенията на прекратяването на огъня, за които редовно се съобщава по време на конфликта.

"Това не е типично. Много прилича на провокация", каза източникът пред Ройтерс.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е "сериозно обезпокоена" от съобщенията за ескалация.

Сепаратистите обвиниха украинските правителствените сили, че са открили огън по тяхна територия четири пъти през последните 24 часа.

В противоречие с твърденията на Русия, че се изтегля, високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че през последните дни към границата са се придвижили още до 7000 военнослужещи, включително някои пристигнали в сряда. Москва отрича обвиненията на Запада, че планира да нахлуе в съседната страна, и твърди, че изтегля част от над 100 000-те войници, които е изпратила в района. Западът оспорва, че е налице значително изтегляне, а Съединените щати заявиха, че все още пристигат още хиляди войници.

Западните държави многократно са обвинявали Русия, че планира да подбуди или да инсценира инцидент в районите, контролирани от бунтовниците, за да оправдае нападение. От своя страна Москва обвини Киев, че планира ескалация на ситуацията, за да се опита да си върне територията със сила.

Руското министерство на отбраната публикува видео, което според него показва още заминаващи части. Maxar Technologies, частна американска компания, която следи струпването на войски, заяви, че сателитните изображения показват, че докато Русия е изтеглила част от военната техника от близост до Украйна, друга техника е пристигнала. 

Русия отрича да планира нахлуване в Украйна, но заявява, че може да предприеме неуточнени "военно-технически" действия, ако не бъдат изпълнени редица искания,  включително Украйна никога да не бъде приета в НАТО.

Западът отхвърли основните руски искания, но предложи преговори по контрола на въоръженията и други въпроси. Съединените щати и Европа заплашиха със санкции, ако Русия нахлуе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови