Украйна се готви за форсиране на река Днепър край Каховка, твърдят окупационните власти в Запорожска област

OFFNews 09 януари 2023 в 13:58 4047 4

Снимка topwar.ru

Окупационните власти съобщават за украинска артилерийска активност в района на предполагаемия десант.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се готвят за преминаване на левия бряг на река Днепър в района на язовира „Каховка“, съобщи шефът на окупационните власти в намиращата се под контрол част на Запорожска област Владимир Рогов.

Напоследък нивото на река Днепър рязко спадна, а спадна не без причина. Това косвено потвърждава, че украинската армия се готви за форсиране на Днепър в района на Каховка. Енергодар и Запорожката атомна електростанция могат да станат една от посоките за десант на украинските сили

Според Рогов спадналото плиткият Днепър е изкуствено състояние, организирано от Киев чрез намаляване на водите от притоците на реката и затварянето на хидротехническите съоръжения на ВЕЦ-овете по Днепърската каскада, в това число и на ВЕЦ-овете в Кременчуг и Днепър.

За възможните маневри на въоръжените сили на Украйна през Днепър, според руски източниц, цитирани от РИА, свидетелства и фактът, че украинската артилерия е увеличила интензивността на обстрела на Запорожка област в тези направления. Украинските войски могат да започнат настъплението си навсякъде. По-рано Владимир Рогов вече съобщи, че в контролираната от Киев част от Запорожка област се намират повече от 700 спецназовци от въоръжените сили на Украйна. Според някои доклади те са били подготвени по специален начин специално за преминаване на водни бариери с окупация и защита на предмостия за последващ подход на основните сили.

Запорожката АЕЦ е под руски контрол от края на февруари. В края на септември Русия обяви Запорожка област за своя територия след международно непризнат съмнителен референдум. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) преговаря с властите на Русия и Украйна за създаването на зона за сигурност около АЕЦ, която е необходима за предотвратяване на евентуална ядрена авария. Последните консултации се проведоха в Москва на 22 декември. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обяви, обаче, че не може да става дума за изтегляне на Запорожката АЕЦ от контрола на Москва или предаването й на трета страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

3

Merc

09.01 2023 в 18:24

Чакаме рашастанските военачалници да вземат още "трудни решения" като онова при Херсон.
А и шубето е голям страх.
Особено руското.....

2550

2

alfakentavur

09.01 2023 в 17:28

Те сега какво? Оплакват ли се?
Разбивам мазето на съседа, слагам нов катинар и после се оплаквам, че той чака светлина, за да махне моя и върне свой катинар.
Само в Рашистан. Чакаме рашистките подлоги да кажат нещо "умно", което е измислено от кремълските им гаспадари.

-529

1

6екеr4о

09.01 2023 в 15:06

Невероятна новина!
Преминавал съм Днепър като дете в началото на септември с корабче и в спомените ми той е по-пълноводен от Дунав!? А може и да бъркам...

 
X

Да помогнем на украинските деца!