Украйна съобщи за нов напредък на юг, удържа руските сили

OFFNews 05 октомври 2023 в 09:36 4149 3

Бахмут

Снимка Getty Images

Бахмут, 27 септември 2023 г.

Украинските сили са отбелязали известен напредък в настъплението си на юг, което е част от изтощителната контраофанзива за връщане на областите, завзети от Русия при 19-месечната ѝ инвазия, съобщиха от украинската армия.

Официални лица също така заявиха, че силите на Киев се противопоставят на опитите на Русия да обърне постигнатите от Киев успехи на източния фронт, откакто започна контраофанзивата през юни.

В същото време руското министерство на отбраната съобщи за известен успех на своите войски на източния фронт. 

На юг Украйна отбеляза напредък, докато Киев продължава да се стреми към Азовско море, за да раздели окупираната от Русия територия на юг и на изток, съобщава Ройтерс.

"Постигнахме частичен успех западно от Роботине", заяви пред националната телевизия говорителят на южната група Олександър Щупун, като отбеляза, че украинските войски "продължават да укрепват позициите, които държат".

"В някои райони напредваме от 100 до 600 метра", добавя Щупун.

Придвижването на юг е по-бавно от светкавичните завоевания преди година в североизточната част на страната. Украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се подготвят около Роботине и други села за нови настъпления.

Във вечерния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че неговите сили са отблъснали руските атаки край Роботине и близкото село Вербове.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите на Москва са нанесли удари по украински позиции в близост до Андриевка и близкото село.

То съобщи също, че е свалило 31 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Киев през нощта над три южни руски региона, но не съобщи за жертви или щети.

По-рано украински източник от сферата на сигурността заяви, че силите на Киев са извършили атака с дрон в западната руска област Белгород и са поразили комплекс за противовъздушна отбрана С-400 и неговия радар, съобщава Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

05.10 2023 в 12:19

То за това трябват далекобойни ракети, за да бият в тила, спрат снабдяването и направят пробив.

12407

1

Bad Horse

05.10 2023 в 11:03

Ако не прекъснат ЖП линията при Токмак и не взривят кримския мост, цялото лятно настъпление е напразно. Ако успеят, тогава е въпрос на време окупаторите да се изтеглят от източните области и Крим, както направиха от Херсон. Няма да могат да се снабдяват.

Това е, кратко и ясно. Ако до дъждовете не успеят, годината е загубена.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков