Украйна съобщи, че Русия е използвала фосфорни бомби в Луганск, Зеленски призова за протести по цял свят

OFFNews 24 март 2022 в 08:34 6518 0

Снимка БТА/АР

Фосфорни бомби са използвали руските войски в района на Луганск, има загинали и ранени. 

Това съобщи в Telegram председателят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай. Повредени и унищожени са много къщи. 

Руските части продължават да нанасят удари по различни градове в цялата страна, включително Киев, Харков и Чернигов. Най-тежко е положението в обсадения от седмици пристанищен град Мариупол. 

Ние издържахме шест пъти по-дълго, отколкото планираше врагът, заяви тази нощ в обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ. 

"Те бяха сигурни, че Украйна не е държава. Те бяха сигурни, че ние не сме народ. Те сами се излъгаха", каза той по адрес на ръководството на Русия. По думите му "това е тяхното държавно самоубийство, а ние само защищаваме своя живот".

В речта си Зеленски се обърна и към гражданите на Русия, като декларира, че Киев полага всички усилия да сложи край на тази война и увери, че тогава руски деца "повече няма да бъдат пращани на умират на наша земя, на наша територия". "Спасявайте своите синове от войната, разказвайте истината за войната", призова президентът на Украйна. Той прикани руснаците, ако имат възможност, да напускат Русия, за да не плащат данъци, с които да се води война.

Зеленски отправи призив и към хората от цял свят, предадоха Франс прес и БТА.

"Излезте, носейки украинските символи, за да защитите Украйна, за да защитите свободата, за да защитите живота!", заяви Зеленски. "Съберете се на площадите, на улиците, излезте навън, направете така, че вашият глас да бъде чут", допълни той.

"Изразете мнението си, протестирайте от вашите офиси, от вашите домове, от вашите училища и вашите университети, протестирайте в името на мира!", подчерта той. "Светът трябва да спре войната", заяви Зеленски. 

Посланието на украинския президент бе отправено броени часове преди в Брюксел да се проведат една след друга три срещи на върха - на НАТО, на Г-7 и на ЕС, посветени на войната в Украйна. Зеленски ще говори на тях чрез видеоконферентна връзка. Той вече призова НАТО да достави оръжия на страната му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews