Украйна разследва предполагаеми екзекуции в Авдеевка

OFFNews 19 февруари 2024 в 09:47 924 1

Авдеевка

Снимка Важные истории

Украинските власти съобщиха, че са започнали разследване на информация за убийство на шестима невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район, предаде Ройтерс.

"Започна разследване на разстрелите на невъоръжени украински военнопленници в Авдеевка и Веселе", съобщи прокуратурата в Донецка област в канала си в Телеграм.

Страната изтегли войниците си от Авдеевка, за да ги спаси от пълно обкръжение след месеци на ожесточени битки.

Украинската армия се изтегли от Авдеевка

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе.

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща.

Русия е завзела изцяло коксохимическия завод в Авдеевка, твърди министерството на отбраната

Междувременно украинският президентът Володимир Зеленски каза, че е разговарял с президента на Съединените щати Джо Байдън за източния град Авдеевка и необходимата подкрепа за Украйна.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън се е обадил на Зеленски в събота, за да подчертае ангажимента на Съединените щати да продължат да подкрепят Украйна, и необходимостта Конгресът спешно да приеме пакета за военна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика