Украйна прие три закона заради преговорите за членство в ЕС

OFFNews 08 декември 2023 в 17:25 1388 2

Стефанчук

Снимка Интернет

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук.

Украинският парламент одобри три законопроекта, необходими за започване на преговори за присъединяването на страната към Европейския съюз, включително този за правата на националните малцинства, изрично искане от страна на Унгария, която се противопоставя на кандидатурата на Украйна за ЕС, съобщиха Ройтерс и БТА.

Депутатът Ярослав Железняк написа в приложението Teлеграм, че членовете на парламента са гласували на последно четене законопроекта за правата на малцинствата, като са взели предвид експертната оценка на ЕС.

Будапеща влезе в конфликт с Киев заради ограниченията, които според нея са наложени на правата на етническите унгарци в Западна Украйна, и по-специално по отношение на образованието.

Другите два приети законопроекта се отнасят до увеличаването на персонала в Националното бюро за борба с корупцията и до предоставяне на допълнителни правомощия за Националната агенция за превенция на корупцията по отношение на проверките на имуществото.

"Току-що украинският парламент прие три от общо четири закона с конституционно мнозинство, определени от Европейската комисия като необходими в доклада й за разширяването на ЕС", заяви заместник премиерката Олга Стефанишина в приложението "Екс".

Тя допълни, че четвъртото изискване - закон за лобирането - е бил одобрен от кабинета във вторник.

Следващата седмица 27-те национални лидери на страните от ЕС трябва да вземат решение дали да приемат препоръката на Европейската комисия да отправят покана към Киев за започване на официални преговори за еврочленство. Всяко подобно решение обаче изисква единодушна подкрепа.

Унгарският премиер Виктор Орбан неведнъж е заявявал, че страната му няма да подкрепи предложението на Еврокомисията в сегашния му вид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

2

alcom4

09.12 2023 в 00:06

Не се безпокойте ! Демокрацията и свободата ще победят ! Орбан и Путин ,няма да са вечни А ние...ние сме... търпеливи ,не се отказваме и ще издържим.Украйна ....това е Европа !

345

1

Джендо Джедев

08.12 2023 в 17:43

За жалост каквото и да прави Украйна, руската къртица Орбан все ще намира под вола теле за да отказва приемането й в ЕС. Докато е на власт тоя маджарски палячо, Украйна няма да бъде приета.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки