Украйна получи зенитни и противотанкови ракети от Германия и Естония

OFFNews 03 март 2022 в 10:10 2947 4

Украйна е получила втората партида от противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" (Javelin) от Естония, съобщи Укринформ, като се позовава на съобщение на естонското министерство на отбраната в туитър. Естония достави такива ракети на Украйна и на 18 февруари.

По-рано с разрешението на Германия и Финландия Естония получи възможност да достави на Украйна и гаубици. Такова въоръжение изпратиха и редица други европейски страни, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

Германски правителствени източници са съобщили, че въоръжението, което Германия е обещала да достави на Украйна в борбата й срещу руската инвазия, вече е предадено, предаде ДПА. В събота германското правителство обяви, че ще подкрепи украинските въоръжени сили с 1000 противотанкови системи и 500 преносими зенитни ракети "Стингър".

Испания ще изпрати на Украйна доставка от нападателни оръжия и боеприпаси, включително гранатомети и картечници, съобщи испанската министър на отбраната Маргарита Роблес вчера. Доставката се очаква в петък.

"В тази първа доставка, която ще замине с два самолета, се очаква да изпратим 1370 противотанкови гранатомета, 700 хиляди патрона за автомати и картечници, (както) и леки картечници", каза Роблес в интервю за телевизия Антена3.

Тя уточни, че самолетите ще доставят въоръжението до място в Полша в близост до границата с Украйна, където то ще бъде получено от украински представители.

"Това е много важно, защото (оборудването) позволява много индивидуализирана защита, която може да бъде използвана дори от хора, които нямат много голям опит в употребата на оръжия", каза тя.

По-рано в сряда испанският премиер Педро Санчес информира парламента, че Испания ще изпрати оръжия директно на Украйна. Преди това страната планираше да го направи единствено чрез съвместната програма за доставки на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

5

IvanGrozn

03.03 2022 в 12:44

Да им кажаш също да не ги изпразват всичките по един танк, че се видя колко струва руската ламарина.

1024

4

Nas__M

03.03 2022 в 12:20

zuljin, такива малки душици като теб поддържат джуджето ... които не ги е грижа за невинните жертви стига да им е евтин бензина .
Морала се гради на принципи , не на удобства

-8580

2

До сега 80 процента от войската която беше струпана около границата е влезнала и голяма част е разбита. Утре Лилипутин ще обяви военно положение за да включи Беларус и другите разбити републики от онзи съюз смешен.

 
X

Да помогнем на украинските деца!