Украйна поиска 20 млрд. евро от ЕС срещу асоцииране

Вероника Шербанова 11 декември 2013 в 12:31 5998 18

Украинският премиер Микола Азаров, Снимка: ЕРА

Снимка ЕРА

Украинският премиер Микола Азаров

 

Украйна поиска от Европейския съюз 20 млрд. евро, за да подпише споразумението за асоцииране, съобщи ИТАР-ТАСС.

Финансовата помощ ще има за цел да намали загубите за икономиката на Украйна при приемането й в ЕС, заяви украинският премиер Микола Азаров.

Ние предложихме на Европейската комисия да разгледа в какви условия ще работи нашата промишленост и икономиката като цяло. Предлагаме този въпрос да се реши с финансова помощ в размер на 20 млрд. евро, посочи Азаров.

Подчертавам, че не става дума за безвъзмездна помощ от европейския бюджет. Ние сме реалисти и затова предлагаме ЕС да инвестира в общи взаимноизгодни проекти, уточни той.

Азаров предложи на ЕС да финансира проекти като модернизация и разширение на европейските транспортни коридори, създаване на нов коридор през Кавказ, строителство на транспортен проход през Керченския пролив и други.

Украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразуменито за асоцииране на Украйна по време на срещата на Източното партньорство във Вилнюс, като обяви, че не иска да жертва икономическите отношения с Русия и поиска по-голяма финансова помощ.

По-голямата помощ ще позволи на страната да се подготви по-добре за присъединяването към ЕС и за споразумението за свободната търговия, посочи той.

От Брюксел обаче са категорични, че договорените условия няма да се променят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!