Украйна оставя дискусиите за еднополовите бракове за след войната

OFFNews 03 август 2022 в 09:17 1337 2

Двойка в парка във Фастив, Украйна.

Снимка Getty Images

Двойка в парка във Фастив, Централна Украйна.

Въпросът с еднополовите бракове в страната ще бъде обсъждан в Украйна след войната. Това заяви президентът Володимир Зеленски в отговор на официално внесената в президентската администрация петиция с номер №22/144562-еп.

По думите на украинския президент в състоянието на военно положение подобна легализация не е възможна, защото в такъв момент не може да се променя Конституцията. А в украинската Конституция е записано, че бракът е само между мъж и жена. Едновременно с това президентът е възложил на министър-председателя да разгледа въпроса с легализацията на еднополовите бракове и да го информира за резултатите.

Петицията е внесена в офиса на украинския президент на 3 юни от Анастасия Андреевна Совинко и е подписана от 25 хиляди украински граждани. Внасянето на подобни петиции от гражданите се основава на чл. 40 от Конституцията на Украйна, който дава право на непряка законодателна инициатива.

“Семейният кодекс на Украйна определя, че семейството е основната клетка на обществото. Семейството се състои от индивиди, които живеят заедно, свързани са с общ живот, имат взаимни права и задължения.

Според Конституцията на Украйна бракът се основава на свободното съгласие на жена и мъж (член 51). 

Конституцията на Украйна не може да бъде променяна по време на военно или извънредно положение (член 157 от Конституцията на Украйна). 

В същото време правителството разработи варианти за решения относно легализирането на гражданските партньорства, регистрирани в Украйна, като част от работата по установяване и гарантиране на правата и свободите на човека. В съответствие с член 116 от Конституцията на Украйна Министерският съвет на Украйна предприема мерки за гарантиране на правата и свободите на хората и гражданите.” - се казва в официалния отговор на Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

05.08 2022 в 14:55

Що бе?
И Вовата ли като тебе го е срещнал Вежливият Лос и е развил непоносимост към ЛГБТ-то?