Украйна очаква Приднестровието да се включи във войната

Ангел Марковски 26 април 2022 в 12:49 10272 5

Снимка Getty Images

Тираспол, столицата на Приднестровието.

Очаква се ръководството на Приднестровската република да обяви мобилизация и да се включи във войната срещу Украйна след няколко "експлозии". Тази сутрин ситуацията в непризнатия от никого руски анклав на територията на  Молдова се изостри и хората започнаха да напускат границите на тълпи.

Украинското разузнаване съобщава, че в непризнатото Приднестровие още преди няколко дни са започнали да се подготвят за "експлозии", организирани от ФСБ, за да оправдаят война с Украйна или да въвлекат "републиката" в бойни действия, според информация на УНИАН.

Съветът на самопровъзгласилата се република обяви "червена" степен на терористична заплаха заради регистрирани три "терористични атаки".

За терористични атаки се смятат странно нападение с РПГ срещу сградата на Министерството на държавната безопасност в Тираспол вчера, военното поделение в Паркани и взривяването на радиокула край село Маяк.

Президентът на Молдова свика заседание на Съвета за сигурност във връзка със ситуацията в окупираното Приднестровие. Всички образователни институции там преминаха към дистанционно обучение до края на учебната година. На входа на градовете ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, а проверките на превозни средства и граждани ще се извършват избирателно през деня. През нощта мерките за контрол ще се прилагат за всички, които влизат в населеното място. 

На територията на Приднестровието, което се контролира от проруски сепаратисти, се намират руски военни бази, армия и оръжейни складове. Руският генерал Рустам Минекаев, заместник-командир на руския Централен военен окръг, коментира миналата седмица, че населението в сепаратистката република е потискано, а втората фаза на "военната операция", както Кремъл нарича войната в Украйна, предвижда овладяването на Донбас и цяла Южна Украйна със създаване на коридор на Русия до Крим и Приднестровието.

Руски медии твърдят, че Кишинев оказва икономически натиск върху Тираспол и предричат, че конфликтът може да приключи с освобождаването на Приднестровието през Украйна по време на военната специална операция, като се има предвид, че на непризнат дори от Москва референдум, гражданите на "републиката" гласуваха за присъединяване към Руската федерация.

В началото на войната Русия обвини Украйна, че щяла да нападне руснаците в Приднестровието. Киев веднага отвърна, че това е подготовка за инсцениране на украинско нападение и измисляне на повод, за да влезе руската армия и там.

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко отрече вчера, че Русия търси излаз към Приднестровието, както и че организира референдум за "независимост" в Херсон. Самият Владимир Путин и официални лица от Русия отричаха до последно и разузнавателните сведения на САЩ, че ще нападне Украйна.

Приднестровските сепаратисти, подкрепени от Москва, водят война срещу новата независима Молдова през 1992 г. и примирието доведе до фактическото отделяне на региона от Кишинев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12111

5

shotgun600

27.04 2022 в 10:32

Нещастни, бедни, гнусни руски отрепки

2051

4

Propaganda

26.04 2022 в 18:40

Джуджето от кремъл отчаяно си търси пушечно месо за пердаха, дето яде в Украйна.

1767

3

fiki

26.04 2022 в 17:36

Сега и в Молдова се оказа че има подтиснати руснаци.. след Грузия и Украйна, голямо подтискане голямо чудо! Колко лесни сте за лъгане путлерите не е истина.

2744

2

AAA

26.04 2022 в 16:17

С нетърпение чакам пУтин да мобилизира БСП и Израждане.

1767

1

fiki

26.04 2022 в 15:10

орките стават все по отчаяни
 
X

Да помогнем на украинските деца!