Експлозии и в Тираспол - руският анклав в Молдова

Красимир Крумов, Георги Ангелов 25 април 2022 в 22:08 7206 5

Снимка Новости Приднестровья

Пожарна пред Министерството на държавната сигурност в Тираспол.

Експлозии разтърсиха сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол около шест часа вечерта днес. 

"Прозорците на горните етажи са счупени. От сградата се стелеше дим. Полицията отцепи околността. На мястото на инцидента работят разследващ екип, сапьори, пожарникари, лекари от Бърза помощ и специалисти от други служби за спешна помощ", съобщи "Новости Приднестровья".

По предварителни данни на Министерството на вътрешните работи изстрелите са били произведени от РПГ (ръчен противотанков гранатомет), написа медиата от "столицата" на руския анклав в Молдова - Приднестровие, наричан от Транснистрия. 

На улицата пред сградата се виждат захвърлени тубуси от използвани гранатомет за еднократна употреба. В социалните мрежи се коментира, че това е РПГ-27 "Таволга" - съветска разработка, която по официални данни е на въоръжение в Русия, Йордания, Габон и Приднестровието.

Властите в Кишинев изявиха загриженост от инцидента, създаващ напрежение в територията, която е извън контрола на Молдова.

На територията на Приднестровието, което се контролира от проруски сепаратисти, се намират руски военни бази, армия и оръжейни складове. Руският генерал Рустам Минекаев, заместник-командир на руския Централен военен окръг коментира миналата седмица, че населението в сепаратистката република е потискано, а втората фаза на военната операция, както Кремъл нарича войната в Украйна, предвижда овладяването на Донбас и цяла Южна Украйна със създаване на коридор на Русия до Крим и Приднестровието.

От миналата седмица руски медии твърдят, че Кишинев оказва икономически натиск върху Тираспол и предричат, че конфликтът може да приключи с освобождаването на Приднестровието през Украйна по време на военната специална операция, като се има предвид, че на непризнат дори от Москва референдум, гражданите на "републиката" гласуваха за присъединяване към Руската федерация.

В началото на войната Русия обвини Украйна, с която граничи Приднестровието, че щяла да нападне руснаците там. Киев веднага отвърна, че това е подготовка за инсцениране на украинско нападение и измисляне на повод, за да влезе руската армия и там.

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко отрече днес, че Русия търси излаз към Приднестровието, както и че организира референдум за "независимост" в Херсон. Самият Владимир Путин и официални лица от Русия отричаха до последно и разузнавателните сведения на САЩ, че ще нападне Украйна от в началото на годината.

Приднестровските сепаратисти, подкрепени от Москва, водят война срещу новата независима Молдова през 1992 г. и примирието доведе до фактическото отделяне на региона от Кишинев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

26.04 2022 в 00:13

Тия от Габон и аз съм ги забелязал, много са агресивни...

1236

4

БотоксПутю

25.04 2022 в 23:17

Прозира почеркът на бандита - чекист от бункера.

10212

3

Човека

25.04 2022 в 22:57

Намирисва на скорошно "освобождаване".

10298

2

AntiZ

25.04 2022 в 22:50

РПГ-27 "Таволга" - съветска разработка, използвана в Русия, Йордания, Габон и Приднестровието. Ах, Габон, Габон, разкрити сте, всичко ще си кажете!

10935

1

borisboris

25.04 2022 в 22:48

Намирисва на саботаж, но не добре координиран.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика