Украйна може да подпише споразумението с ЕС на 17 или 21 март

OFFNews 10 март 2014 в 14:09 3008 3

Украйна може да подпише споразумението с ЕС на 17 или 21 март

Украйна се надява да подпише политическата част на споразумението за присъединяване към Европейския съюз на 17 или 21 март. Това заяви изпълняващият длъжността външен министър Андрей Дешчица.

Очертахме пътища за излизане от кризата и усещаме силна международна подкрепа, в това число и в Съвета за сигурност на ООН. Обсъдихме сътрудничество с ЕС и потвърдихме готовността си да подпишем възможно най-скоро политическата част от споразумението за асоцииране, обясни Дешчица.

По думите му подготовката за подписването ще приключи скоро и тогава ще бъде обявена точната дата за подписването.

За 17 март е насрочено заседание на външните министри на държавите от ЕС. На 21 март пък ще бъде втория ден от срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Очаква се подписването на споразумението да бъде обсъдено от външните министри на 17 март. Трябва да се уточни и това дали ЕС може да подпише споразумение за присъединяване към ЕС с временното правителство на Украйна.

Ние сме технически подготвени за всички възможности и ще реагираме на всяко искане на ново правителство на националното единство, което се заеме с политически и икономически реформи, заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт.

Споразумението за присъединяване на Украйна към ЕС беше парафирано през март 2012 г., като беше договорено и споразумени за свободна търговия.

През ноември бившият украински президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението, което предизвика протести в Киев, а напрежението бързо ескалира.

От ноември до края на февруари при сблъсъците между демонстранти и полицаи в Киев загинаха над 100 души, а стотици бяха ранени. Протестите доведоха и до смяната на властта в Украйна.

Жители на автономната република Крим пък се обявиха против асоциирането на Украйна с ЕС, а малко по-късно властта в републиката реши да проведе референдум за присъединяване на Крим към Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!