Украйна избира парламент на предсрочни избори

OFFNews 26 октомври 2014 в 13:16 3247 7

Украйна избира днес парламент на предсрочни избори, в които не участват жителите на Крим, както и области от Донецката и Луганската област.

Според социологическите проучвания безспорен лидер на изборите ще бъде президентската партия „Блок на Петро Порошенко".

Шансове да влязат във Върховната Рада имат още пет партии – „Радикалната партия", „Баткивщина", „Народният фронт", „Силна Украйна" и „Опозиционният блок".

Очаква се, че депутати в парламента няма да вкарат Комунистическата партия, националистическата „Свобода" и радикалното движение „Десен сектор".

Вотът се провежда на фона на енергийната криза, която настъпи след като през юни Русия спря газовите доставки за Украйна. 

Властите в Киев обявиха, че в редица райони в Донецката и Луганската област, които не са под контрола на украинските сили, избори няма да се проведат.

Около 3 милиона души в Донецката и Луганската област няма да гласуват, тъй като сепаратистите там ще проведат собствени избори през ноември.

Около 1,8 милиона жители на Крим, който през март беше анексиран към Русия, също няма да вземат участие в изборите.

На тези избори в Украйна ще бъдат избрани 424 депутати. 199 от тях ще бъдат излъчени от едномандатни мажоритарни райони, а 225 ще бъдат избрани от партийните списъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews