Украйна ексхумира десетки тела, включително на момиченце на годинка

OFFNews 12 октомври 2022 в 08:44 1727 3

Членове на съдебномедицински екип работят по време на ексхумация на масов гроб в Лиман, Украйна, вторник, 11 октомври 2022 г.

Снимка БТА/АП

Членове на съдебномедицински екип работят по време на ексхумация на масов гроб в Лиман, Украйна, вторник, 11 октомври 2022 г.

Украинските власти съобщиха снощи, че са ексхумирали телата на десетки хора, включително цивилни граждани и едногодишно бебе, за да определят причините за тяхната смърт, след като руските войски се оттеглиха от два наскоро освободени града в източната част на Донецка област, предаде Ройтерс.

"Това са местни цивилни граждани и наши защитници, военнослужещи от въоръжените сили", обясни областният управител на Донецка област Павло Кириленко.

Край него съдебни лекари в бели костюми работеха в един от обектите в гробището в Лиман, отвоювано от руските сили на 1 октомври.

В града са ексхумирани телата на 55 души, включително цивилни.

Канцеларията на главния прокурор съобщи, че на гробището в Нова Масляковка властите са преброили 110 изкопа, в които има гробове, включително и на деца. "Най-малката е само на една година - се казва в изявление, публикувано на уебсайта на службата. - Тя е погребана до цялото си семейство".

Предварителни резултати от изследването на ексхумираните тела показват, че смъртта е настъпила в резултат на наранявания от експлозиви, снаряди и куршуми. "Не изключваме и изтезания, особено сред цивилните жертви", каза Кириленко. Но само съдебните медицински експерти ще могат да кажат със сигурност, добави областният управител.

Прокуратурата съобщи, че на друг обект в град Святогорск служителите на правоохранителните органи са ексхумирали 34 тела, като по някои от тях е имало следи от насилствена смърт, включително огнестрелни рани, фрактури на ребрата и черепа, наранявания от мини и експлозиви.

Украинските власти неведнъж са обвинявали руските войски в извършване на жестокости в окупираните територии - обвинение, което Москва отрича.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

12.10 2022 в 10:59

мне, веждичка, за спирита ще си мълчат като бити п3д3раси, щото много добре схванаха намека... или натвърдека :)

-1655

1

ob1

12.10 2022 в 09:18

"обвинение, което Москва отрича" - те извергите и за Катин отричаха. И за нахлуването в Украйна отричаха. И за крайцера отричаха. Вероятно и оня клип с макетния нож отричат. Лъжите са им в гените...