Украинците удариха с HIMARS моста, който свързва Херсон с окупираната област

Красимир Крумов 19 юли 2022 в 21:21 7796 5

Антоновският мост в Херсон

Снимка Фокус

Антоновският мост в Херсон

Въоръжените сили на Украйна са ударили по Антоновския мост в окупирания Херсон, съобщи агенция УНИАН. Антоновският мост е единственото съоръжение над р. Днепър в този район, което свързва окупирания Херсон с областта, която също се намира под руски контрол. Съоръжението е стратегически важно за руската армия, защото по него минават доставките от въоръжение и жива сила от Крим.

Очевидци са публикували клипове с момента, в който идват украинските ракети след това в района на моста избухва пожар. Информация за поразяването на Антоновския мост се появиха и в руски информационни източници, като руснаците твърдят, че по моста е стреляно с HIMARS. Преди да се появят видеокадрите руската страна твърдеше, че срещу окупирания Херсон са изстреляни шест ракети, но и шестте са били свалени. Последна признание, че една от шестте е изпусната и тя е ударила моста.

По-късно във вторник заместник-председателят на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски написа в Телеграм канала си, че мостът е повреден, но остава годен за използване.

Кадрите, публикувани след удара и снимки, направени под и върху моста сочат, че ракетите са били най-малко три, като две от тях са попаднали в целта, а едната е пробила монолитното пътно платно на самия мост, оставяйки дупка с диаметър около метър.


Поразяването на моста предизвика въодушевление в украинския сегмент на социалните мрежи. “Ударихме този, ще ударим и онзи.” - коментират украинци, с намек за Кримския мост, който официално беше обявен от Украйна за потенциална мишена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

5

EA Trash

19.07 2022 в 22:11

Никой не му се плаши толкова, ама трябва да си изтеглят по-назад складовете с боеприпаси, че им ги удрят. Неудобство създава така да се каже.

22548

4

dolivo

19.07 2022 в 21:59

тез професори отдолу в коментарите мн вещо преразказахте от руската телевизия разбора на събитията, браво

айде отивайте да оправяте дупките и асфалта - за да е непроходим моста няма нужда да е паднал зрелищно

2099

3

Mateevk

19.07 2022 в 21:58

Ами какво толкова му се плашат руснаците на това недоразумение? Че даже еленовъдът Шойгу заповед дал да се унищожава, където се види! А интересно тази война в момента виртуална ли се води, защото аз реших, че си е напълно реална?

-490

2

EA Trash

19.07 2022 в 21:39

Нищо повече от РСЗО с увеличена далекобойност не е тоя HIMARS. Военно-техническо недоразумение, което в реална война ще спре да стреля на 3-тия ден поради високата цена на ракетите.

1220

1

хr4

19.07 2022 в 21:36

Всъщност Антоновския мост не е единствената връзка м/у левия и десния бряг. Има трасе и по дигата при Нова Каховка, ама нейсе.
Удара по Антоновския мост показва колко безсмислено е да се бомби мост(особено пък Кримския).Щетите са пренебрежимо малки, а риска за пусковИте е бил значителен. "Отговорните кадри" на ВСУ отдавна го обясняват това, но явно натиска от страна на "общественото мнение" е бил прекалено силен.