'Украинците са замесени в престъпления срещу мира и човечеството!' Москва съди 92 украински военни

OFFNews 25 юли 2022 в 10:23 12832 3

Александър Бастрикин

Снимка Getty Images

Александър Бастрикин

Москва е повдигнала обвинения срещу 92 членове на украинските въоръжени сили в престъпления срещу човечеството, съобщи ръководителят на руския Следствен комитет, цитиран от Би Би Си.

Александър Бастрикин заяви пред правителствения информационен сайт "Российская газета", че са започнали повече от 1300 наказателни разследвания. Той предложи и създаването на международен трибунал, подкрепен от държави като Боливия, Иран и Сирия.

По думите му се издирват около 96 души, включително 51 командири на въоръжените сили.

Украинците са замесени в "престъпления срещу мира и сигурността на човечеството", каза той пред вестника.

Властите в Киев не са коментирали обвиненията, но отправените от Москва са огледални на тези на Украйна, която също провежда разследвания срещу руски военни. Този месец Киев заяви, че проучва над 21 000 военни престъпления и престъпления на агресия, за които се твърди, че са извършени от руските сили от началото на инвазията през февруари.

Международният наказателен съд (МНС), който определи Украйна като "място на престъпление", изпрати там екип от следователи и експерти по съдебна медицина.

Кремъл отрича всички военни престъпления, както и това, че нанася удари срещу цивилни граждани. Версията на Москва е, че Украйна обстрелва собствената си инфраструктура и убива цивилни граждани.

В интервюто си Бастрикин обвинява Запада в открито спонсориране на "украинския национализъм". Твърди, че подкрепеният от ООН съдебен процес "е изключително съмнителен".

Москва многократно е излагала невярното твърдение, че Украйна е завладяна от неонацисти, като оправдание за това, което нарича "специална военна операция".

Бастрикин твърди, че разследвани служители на украинското министерство на здравеопазването са разработвали оръжия за масово унищожение. Не представя доказателства за твърдението си.

Разследват се и заподозрени наемници от Великобритания, САЩ, Канада, Нидерландия и Грузия, казва той пред вестника.

През юни двама британци и един мароканец, които са били заловени, докато са се сражавали за Украйна, бяха осъдени на смърт от руски марионетен съд в Източна Украйна. Ейдън Аслин, Шон Пинър и Брахим Саудун са обвинени, че са били наемници, но семействата на британците настояват, че те са дългогодишни членове на украинската армия.

През май в Украйна се проведе първият процес за военни престъпления от началото на инвазията, при който съдът осъди доживот руски командир на танк за убийството на цивилен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

4

Propaganda

25.07 2022 в 12:13

Щом ислямските приятели подкрепят, начи пресвета рация е с правото си, амин, ъъъ пардон, путкин акбааар!

1767

1

fiki

25.07 2022 в 10:29

нагли < по-нагли < меганагли < абсолютни нагли изроди < рашистки орки