Украинското военно разузнаване поддържа контакт с пленените защитници на Мариупол

OFFNews 04 юни 2022 в 09:51 3695 2

Защитниците от Азовстал се предават.

Снимка focus.ua

След излизането им от подземията на Азовстал, защитниците на Мариупол бяха отведени в контролираните от Русия територии.

Служители на украинското военно разузнаване имат контакт с украинските военнослужещи в руски плен, които защитаваха завода "Азовстал" в Мариупол, каза министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски в ефира на обществената телевизия в Киев. 

Според Монастирски, благодарение на контактите със защитниците на Азовстал, властите научават за условията, в които са държани . Киев знае каква храна им дават, от какво се оплакват и какви за възможностите за тяхното освобождаване.

Повече подробности шефът на МВР не дава. Той само увери, че "всички наши герои ще се приберат в Киев ". „Те определено ще се върнат и ние правим всичко възможно това да се случи“, каза Монастирски.

За момента има голяма вероятност руснаците да организират на изведените от “Азовстал” защитници на Мариупол показен процес с някакво международно участие за пропагандни цели.

Украинският гарнизон в Мариупол, състоящ се предимно от войници от полка „Азов “ на Националната гвардия и 36-та отделна бригада на морската пехота, се отбранява в металургичния завод „Азовстал“ в обсадения Мариупол, въпреки превъзходството на вражески сили и непрекъснатите бомбардировки.

Както припомня "Украинска правда", руснаците обградиха и блокираха Мариупол на 1 март . От края на април украинските бойци защитаваха последния си плацдарм - завода “Азовстал”. На 16 май беше взето решение за напускане на комбината и защитниците му бяха взети в плен. Според руската страна става дума за над 2400 души, Киев не посочва точен брой. Украинските власти на няколко пъти акцентираха на това, че бойците ще се върнат у дома и, че, вероятно ще бъдат част от размяна на военнопленници между Украйна и Русия. Москва обаче, както и представители на окупационните власти в Донбас, коментират, че за размяна може да се говори едва след провеждането на процес срещу “нацистите от Азов”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

2

AAA

04.06 2022 в 15:33

Слава на героите !

-5531

1

Ран Босилек

04.06 2022 в 12:54

Никой не им е ограничил контактите. А трибунал ще има.
 
X

Да помогнем на украинските деца!