Украинското контраразузнаване: Русия е планирала убийството на Зеленски при посещението му в Николаев

OFFNews 07 август 2023 в 18:50 7595 1

Снимка СБУ

Задържаната жена е била продавачка в лавката на едно от военните поделения в областта.

Руснаците са подготвяли въздушно нападение над района на гр. Николаев по време на посещението на президента Володимир Зеленски през юни, съобщи Службата за безопасност на Украйна СБУ в канала си в Телеграм. Агенти на СБУ са арестували руска информаторка, която е трябвало да помогне в извършването на покушението срещу Зеленски. Заплашват я до 12 години затвор.

Според украинското контраразузнаване информаторката е участвала в подготовката на въздушна атака срещу Николаевска област по време на посещението на президента там. Жената е била задържана буквално в навечерието на скорошното работно посещение на президента на украйна в областта. Помощничката на руснаците е трябвало да установи мястото преминаването на прилизителния маршрут на държавния глава на територията на областта и местата, където ще спира. 

Служителите на СБУ са действали изпреварващо, навреме получили информация за поготвяния опит за покушение срещу Володимир Зеленски и за престъпната дейност на задържаната и взели допълнителни мерки за сигурност при подготовката на посещението и неговото осъществяване.

Украинските служби продължили да документират действията на помагачката на Русия за да получат максимално данни за руските й куратори и получените задачи. Това е позволило да бъде установено, че информаторката е имала и други цели. Така станало ясно, че ръководещите я руснаци са и поставили задачи да локализира системите за радиоелектронна борба и складовете на ВСУ в района на Очаково. Окупаторите са имали намерение да използват тази информация за нанасяне на въздушен удар по Николаевска област.

Агентите на контраразузнаването са заловили руската агентка на местопрестъплението - при опит да предаде разузнавателни данни на шефовете си. По данни на СБУ жената е гражданка на Очаково и е бивша продавачка във военна лавка на територията на едно от поделенията в региона. За да събира разузнавателна информация обхождала региона и снимала местоположението на различни обекти. Стремяла се е да получи информация за различни социални служби в региона, като използвала и личните си връзки.

На задържаната помощница на руснаците СБУ е повдигнала обвинение по част 3 чл. 114-2 от НК на Украйна за незаконно събиране на информация за направлението, придвижването и въоръжението в Украйна и за движението или разположението на частите на ВСУ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!