Украинските ВВС свалиха собствен дрон над центъра на Киев

OFFNews 05 май 2023 в 08:42 3006 3

Свалянето на дрона над Киев

Снимка Стопкадър

Свалянето на дрона над Киев

Военновъздушните сили на Украйна са свалили един от собствените си безпилотни самолети, който според тях е станал неуправляем, над центъра на Киев, съобщи Би Би Си, след като вчера вечерта бяха чути експлозии в центъра на столицата.

В четвъртък вечерта в продължение на около 15-20 минути е имало експлозии, докато противовъздушната отбрана се е опитвала да го свали в района близо до президентството. Първоначално началникът на кабинета на президента Андрий Ермак съобщи, че е свален вражески дрон. По-късно ВВС на Украйна признаха, че той е бил украински и е бил унищожен, за да се избегнат "нежелани обстоятелства".

В изявление се казва, че БПЛА [безпилотен летателен апарат] Bayraktar TB2 е станал неуправляем около 20:00 ч. в Киевска област по време на планиран полет. Взето е решение той да бъде свален, "тъй като неконтролираното присъствие на безпилотни летателни апарати в небето на столицата може да доведе до нежелани последици".

Няма жертви или пострадали от падането на дрона.

"Жалко е, но това е технология и такива случаи се случват - се казва в изявлението на ВВС. - Вероятно става въпрос за техническа неизправност, причините се установяват."

Видеозаписи на усилията за сваляне на дрона бяха широко разпространени в социалните мрежи. Чуха се възгласи на радост, когато дронът най-накрая беше свален.

Ръководителят на градската военна администрация Сергей Попко заяви, че е овладян пожар в сградата, в която е свален дронът, в квартал Соломянский, западно от центъра на града.

В сряда Русия обвини Украйна, че е извършила предполагаема атака с дрон срещу Кремъл, целяща убийството на президента Владимир Путин, който по това време не е бил в сградата. В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ "несъмнено" стоят зад предполагаемата атака, без да представи доказателства. Говорителят на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Кърби го нарече "нелепо твърдение". Украйна заяви, че няма нищо общо с предполагаемата атака срещу Кремъл, и обвини Москва, че е инсценирала инцидента, за да ескалира войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

05.05 2023 в 09:38

Ето я тънката разлика между ръководителите на УкраИна и кремълските курешки, първите признаха истината, а тия от кремльовския кокошкарник ще лъжат и мажат до последно!

Курешките гръмнаха една Радка Пиратка до купола на замъка на Властелина и почнаха да вият, че враговете искали да претрепят Вожда и Учителя, като очакваха останалите мурзилки да почнат да мурзилят с крокодилски сълзи...

Пропагандатори, чугунени...

22548

1

dolivo

05.05 2023 в 09:12

hack?