Украинските власти наредиха евакуация на общинските служби в Авдеевка

OFFNews 27 март 2023 в 07:36 6292 0

украински войник

Снимка БТА/АП

Украински военни

Украинските власти наредиха евакуация на всички общински служби в град Авдеевка, Донецка област, който отново беше подложен на интензивни руски атаки. Междувременно Москва обвини Киев в опит за атака с дрон в руската област Тула.

"За съжаление, Авдеевка все повече се превръща в място от постапокалиптичен филм", заяви ръководителят на местната военна администрация Виталий Барабаш, който обяви решението за евакуация.

През вчерашния ден две високи сгради са били подложени на руски обстрел. Авдеевка се намира недалеч от град Донецк, който е под руски контрол, и на около 90 километра от обсадения Бахмут. Преди войната градът е имал около 32 000 жители, но след руската инвазия населението му е намаляло повече от 10 пъти.

Междувременно Русия обвини Украйна в опит за атака с дрон в руската област Тула. При експлозията в Киреевск, който е на около 300 км от границата с Украйна, са пострадали трима души и са нанесени щети на жилищни сгради. По-рано Киев призова за спешна среща на Съвета на сигурност на ООН заради обявеното от руския президент Владимир Путин разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

НАТО определи руската ядрена риторика като "опасна и безотговорна". Говорителят Оана Лунджеску заяви, че Алиансът проявява бдителност по отношение на ситуацията с Беларус.

Литва заяви, че ще поиска нови санкции срещу Москва и Минск, докато европейският първи дипломат Жозеп Борел призова Беларус да не приема ядрени оръжия на своята територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови