Украинските сили напредват към Херсон, вървят боеве за село Киселивка на 10 километра от окупирания град

OFFNews 18 юни 2022 в 12:59 11025 4

Актуална карта на фронтовата линия към 00:00 часа на 18 юни

Снимка War_Mapper

Актуална карта на фронтовата линия към 00:00 часа на 18 юни

Украинската армия води сражения за село Киселивка като част от офанзивата към контролирания от руснаците Херсон, сочат данните на портала War_Mapper, който картографира конфликта в Украйна от началото на руското нахлуване. Херсон е само на около 10 километра югоизточно от Киселивка. 

Няколко часа по-рано в ефира на канал „FEIGIN LIVE” в YouTube шефът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Алексей Арестович съобщи за започналата офанзива и за струпване на украинските сили по линията Херсон - Изюм.

“Движим се активно в Херсонското направление, както и на Изюмското в Харковска област. Мернаха се снимки, на които вече се вижда Херсон.” - заяви Арестович. По думите му вчера до Херсон на украинците им оставаха 13-15 километра, картите на War_Mapper при това положение означават напредване на армията на Киев. Според Арестович ВСУ са успели да достигнат до Посад-Покровски и Мирни. По данните на Генералния щаб на Украйна тези селища са били обстрелвани от руската артилерия, което означава, че в тях вече се намират украинските части.

Военни анализатори коментират усилията на Украйна в Херсонското направление като усилване на натиска срещу руските сили с цел подсилване на отбранителните рубежи на Юг. Руската армия минира бреговете на река Ингулец, вероятно в отговор на украинските контраатаки в района на Давидов Брод северозападно от Херсон и по направлението Николаев - Кривой рог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

18.06 2022 в 13:20

Браво! Бой по рашистката сган! Всяка война става част от историята, но тази ще е много повече от много други.

4038

1

Moirae

18.06 2022 в 13:10

След пожертва 25% от армията на странта си кремъл сега се чуди откъде да излезе от блатото, в което затъна. Къде да се оттегли, къде да настъпва.