Украинският президент: Най-лошото от конфликта е зад гърба ни

OFFNews 25 септември 2014 в 18:48 3055 8

Петро Порошенко

Мирното споразумение с проруските бунтовници означава, че най-лошото от конфликта е зад гърба ни. Това заяви украинският президент Петро Порошенко.

Нямам никакви съмнения за това, че мирният ми план ще проработи. Нямам никакви съмнения за това, че най-голямата и най-опасната част от конфликта е зад нас благодарение на героизма на украинските войници, подчерта Порошенко.

Президентът обеща, че Украйна ще изпълнява всички свои ангажименти, като допълни, че „единствената алтернатива на амбициозните реформи е Украйна да бъде оставена сама на Русия“.

Порошенко изрази надежда, че след изборите на 26 октомври в парламента ще има "реформистко мнозинство".

По думите му реформи са необходими най-вече в борбата срещу корупцията, децентрализацията на властта, данъчната система, правоохранителните органи и силите за сигурност, както и реформи за енергийна независимост.

Целта на тези реформи е да се постигне европейски стандарт на живот. Украйна може да кандидатства за членство в ЕС през 2020 г., обясни Порошенко.

Президентът посочи, че цените в страната са паднали, печалбите от износ са намалели и заради кризата в страната няма инвестиции. Затова цялата власт прави всичко възможно да се защити националната валута и гражданите от инфлация и нестабилност, коментира той.

Порошенко допълни, че Украйна очаква да получи още 1 млрд. долара от ЕС и САЩ.

Украинският президент съобщи, че се подготвя поредна среща с руския му колега Владимир Путин. Тя трябва да се състои до три седмици, като по въпроса вече има предварителна договорка.

Киев няма да признае изборите, насрочени за 2 ноември в Донецката народна република, каза Порошенко, като изрази надежда, че Русия ще заеме същата позиция.

Донецка народна република обяви по-рано, че изборите за президент и парламент на републиката ще се проведат на 2 ноември. Луганската народна република все още не е взела окончателно решение за датата на изборите, но Председателят на Върховния съвет на републиката Алексей Карянин обяви, че те най-вероятно ще се проведат едновременно с тези в Донецк.

Върховната Рада посочи дата за изборите 7 декември, след като беше гласуван особения статут на Донбас. Ръководителите на двете самопровъзгласили се републики обаче обявиха, че сами ще решат кога да се проведат изборите в републиките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови