Украинският език стана задължителен със закон

OFFNews Последна промяна на 25 април 2019 в 14:01 1218 0

Киев, Украйна

Снимка РИА Новости

Върховната Рада на Украйна прие закон за украинския език като държавен, съобщава рускоезичното издание PolitologNEWS и определя събитието като историческо.

Законът е подкрепен от 278 депутати в парламента. В него са определени лицата, които задължително трябва да владеят държавния език и да го ползват при изпълнението на служебните си ангажименти. Сред тях са държавното ръководство, депутатите, съдиите, прокурорите, служителите в Националната банка, офицерският състав на военна служба по договор, педагози, медици.

Документът задължава всеки украински гражданин да владее държавния език като език на своето гражданство. Отбелязано е, че държавата организира курсове по украински за възрастни и осигурява възможност на гражданите на страната, които не са имали шанса, свободно да усвоят езика. Този закон влиза в сила месец след публикуването му, с изключение на редица позиции, отсрочени за няколко години. Подчертава се, че лице, което има намерение да придобие украинско гражданство, е задължено да докаже съответното ниво на владеене на държавния език.

Изключение се допуска само за онези, които са на военна служба във въоръжените сили на Украйна и са удостоени с държавна награда, както и за лицата, приемането на които като граждани на страната представлява държавен интерес. Всички те имат право да придобият украинско гражданство без доказателства за нивото на владеене на държавния език, но се задължават да го научат в рамките на една година след деня на получаването на гражданството.

Национална комисия по стандартите на държавния език ще определя изискванията за нивото на владеене на езика. Тя ще заработи 2 г. след като законът влезе в сила. Също за 2 г. е отсрочена нормата за полагането на изпит за нивото на владеене на езика. Законът предвижда документите за самоличност на украинските граждани да бъдат на държавен език, но на тези, за които украинският не е роден, се предоставя правото на транскрибирано изписване на име и фамилия според собствената национална традиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови