Украински партизани са дерайлирали руски брониран влак край Мелитопол

При най-масираната контраатака в града след 24 февруари са унищожени горивен склад и военна база на руснаците

Красимир Крумов 03 юли 2022 в 11:46 3546 5

Украински военни и партизански части са извършили над 30 атаки срещу обекти на руската армия в Мелитопол през последното денонощие

Снимка РИА-М.ТВ

Украински военни и партизански части са извършили над 30 атаки срещу обекти на руската армия в Мелитопол през последното денонощие

„Благодарение на силите на украинската съпротива, брониран влак на руската армия, возещ боеприпаси, е дерайлирал край Мелитопол и в момента продължава да лежи обърнат край релсите.“ – заяви в обръщение на живо в канала си във фейсбук кметът на окупирания от руснаците град Иван Фьодоров. По думите му атаката на украинските партизани е проведена в събота.

Саботажът по железницата е осуетил опит на руската армия под прикритието на жив щит от цивилни да пусне влак от Мелитопол към Крим. Обяснението на подготвяния транспорт е било евакуация на цивилни жители от Мелитопол и други окупирани градове. Заради дерайлирането на бронирания влак движението по жп линията към Крим не е възможно.

Брониран влак на руската армия беше забелязан за първи път в Украйна преди 3 месеца, на 18 май също имаше съобщение на украинската армия за диверсия срещу бронирания състав.

По думите на Иван Фьодоров изминалата нощ от събота срещу неделя е била една от най-тежките в Мелитопол и е напомняла нощта от 24 февруари когато Русия нахлу в Украйна. За да използват прикритие от живия щит на цивилното население руснаците са организирали в града четири военни бази, които са станали обект на обстрел от ВСУ през изминалата нощ. Украинската армия в резултат на повече от 30 обстрела между 3 и 5 часа сутринта е успяла напълно да унищожи една от базите. На сутринта руските военни са се опитали да изнесат от базата оцелялата техника, но според Иван Фьодоров не е имало нищо оцеляло.

„Очакваме, че рашистите ще се опитат да направят провокация, че е имало обстрел на жилищни райони. Жилищни райони не са обстрелвани.“ – заяви Фьодоров и обясни, че е нормална практика на руската пропаганда в такива случаи да говори за страданията на мирното население и за разрушаване на градската инфраструктура и жилищни блокове. „Знаем как работи руската пропаганда.“ – допълни Фьодоров.

Според украинския сайт РИА-М.ТВ атаката на ВСУ през последното денонощие е била най-съкрушителната за руските сили в района на Мелитопол. Украинската армия е унищожила и склад за ГСМ, разположен на територията на летище на транспортната авиация в града. Пожарът, избухнал в базата е причина за задимяването в целия град през последните 4 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

6

Mateevk

05.07 2022 в 13:09

Кога точно сме посрещали т.нар. "братушки" с хляб и сол - като воювахме с тях в Добруджа през ПСВ ли, като ни бомбардираха през 1941 г. ли, без да обявят война или като ни обявиха такава на 5 септември 1944 г., за да дойдат и ни наложат мракобесния комунистически режим? Да, в Украйна има хора, които симпатизират на руснаците, а има и такива, които директно работят за тях по убеждении или за пари, ама ако бяха болшинство отдавна да се е реализирал първоначалният план на Путин - десант още на 24 февруари, сваляне на правителството в Украйно и обявяване на марионетно такова. Обаче не стана! Защото в Украйна има достатъчно хора, които държат на правото си на собствен избор и достоен живот, а не такъв под ботуша на Путин. А това е и най-голямата им вина, която азиатският сатрап няма да им прости никога!

14469

5

случайно прочетох

03.07 2022 в 17:38

order, Сашка, Точката, да не изпуснете самолета??? :–)))))))))))

1600

3

HolyDiver

03.07 2022 в 13:24

order - викаш, беше там - видя го :D
Смешни сте бе ей рубладжии такива. 2 месеца така говорихте и за мариупол и 2 месеца всеки ден слушахме как е превзет сутринта и до вечерта вече не беше превзет

2550

2

alfakentavur

03.07 2022 в 12:20

Слава на Украйна!
Вече 5-ти месец показват, че СССР2 е една тоталитарна фашизоидна и наци държава, която обаче е най-некадърната във военно отношение от себеподобните си.

606

1

order

03.07 2022 в 11:55

Лисичанск беше превзет буквално за седмица. Основните сблъсъци бяха по пътя към града. ... Лисичанск е последният град, който ЛНР трябваше да върне за пълно освобождение. Празни улици, никакви въоръжени формирования на Украйна не се виждат, нито национални батальони, нито APU.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки