Украински генерал: Вървят тайни преговори между ФСБ и ЦРУ за смяната на властта в Кремъл

OFFNews 03 юли 2023 в 17:09 12811 7

Снимка Getty Images

Започнаха тайни преговори между руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и американското ЦРУ, съобщи генерал Микола Маломуж, бивш ръководител на Службата за външно разузнаване (СВРУ) на Украйна, цитиран от УНИАН. Преговорите са за смяната на властта в Кремъл и сигурността на руския ядрен арсенал, допълва генералът.

Още в началото на войната (през февруари 2022 г. – б. р.) много известни руски политици и генерали от ФСБ се противопоставиха на нахлуването в Украйна. Тогава обаче беше невъзможно да се разкрият тези настроения, тъй като Путин управляваше сътрудниците си с твърда ръка и можеше да ги уволни. Така че никой не искаше да рискува. Сега обаче Путин е отслабнал, ситуацията се е променила и има благоприятни обстоятелства ФСБ да води разговори с ЦРУ по въпроса за смяната на режима в Москва, обяснява Маломуж, който оглавяваше украинското разузнаване в периода 2005 - 2010 година.

Според Маломуж вътрешната криза в Русия, свързана с неотдавнашния бунт на ръководителя на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, е накарала ръководството на ФСБ да преосмисли ролята си в системата на властта и да се опита да "избегне отговорност" за действията на Кремъл. Във връзка с тази ситуация високопоставени служители на руските специални служби трябва да установят контакти с Вашингтон.

Генералите по някакъв начин ще помогнат на Запада да създаде нов режим в Русия: по-демократичен, който да сложи край на войната и да приеме мирно споразумение и дори да гарантира перспективата за избори. В същото време новите власти ще осигурят стабилност и най-важното - контрол над ядрения арсенал, за което Западът е най-много разтревожен - добави бившият шеф на СВРУ.

Маломуж отбелязва, че засега се водят само неофициални, задкулисни разговори от предварителен характер. Според него обаче може да се предположи, че Русия ще бъде изправена пред разпада или пред трансформация на сегашния режим в нова форма на власт, съставена от "военни, политици и бизнесмени".

"Тези хора ще извършат системни промени в Русия, но в новата политическа реалност, отчитайки поражението във войната с Украйна и необходимостта от плащане на репарации на тази страна", прогнозира генералът.

На 24 юни наемниците от групата Вагнер окупираха щаба на руската армия в Ростов на Дон, след което започнаха да напредват към Москва. Шефът на наемниците Евгений Пригожин, който отдавна е в противоречие с част от руската военна върхушка, командваща нахлуването в Украйна, поиска "да бъде възстановена справедливостта в армията" и отстраняването на министъра на отбраната Сергей Шойгу от власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

7

Valioka

03.07 2023 в 21:56

Колеги, не че нещо, ама "тайни" преговори не ще могат да се прочетат в оффнюз и в сиенен даже... Сори, не се хабете...

345

6

Джендо Джедев

03.07 2023 в 20:12

Борисов,

Това им е единственият шанс да заприличат на нещо като хора. Че ако чакат на себе си... мани! :D

-1650

5

ob1

03.07 2023 в 19:43

Ето, мурзилката борисов ще си носи въже :)
Не забравяй сапуня, дорогой!

9030

3

Ivan Terziysky

03.07 2023 в 19:11

Джендо, съгласен сън bro и съм сигурен, че и листовете са налице. Какво е Путин пред бъдещето на олигарсите/кгб-те. Той се провали, знае си какво го чака. Остава да се разберат централите и е сготвен.

345

2

Джендо Джедев

03.07 2023 в 18:05

Путя може да бъде свален единствено с дворцов преврат. Отдавна превърнатите в послушен добитък крепостници няма да кажат и гък, ако ще и Бащицата им да им кендза по главите. Ако реши да ги беси, само ще попитат дали са осигурени въжета или всеки да си носи. Всичко това е кристално ясно на ЦРУ, остава да се надяваме, че ще намерят подходящите лостове.

-1650

1

ob1

03.07 2023 в 17:59

Чебурашки, треперите ли? :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки