Украинската армия не отстъпва Северодонецк

Володимир Зеленски благодари на Великобритания за оръжията

OFFNews 07 юни 2022 в 08:22 2376 1

Зеленски

Снимка БТА

Володимир Зеленски

Украинската армия не отстъпва в Северодонецк - източния украински град, който става арена на едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия на 24 февруари, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Нашите герои не предават позиции в Северодонецк. Ожесточените улични боеве в града продължават", каза Зеленски в среднощното си видеообръщение.

"Украински Донбас се държи, той е силен", добави той, визирайки ситуацията в целия регион, който в момента е основната цел на руските въоръжени сили.

В същото време украинският президент определи като най-тревожна ситуацията в югоизточната Запорожка област, отбелязва ДПА. Руската армия заплашва град Запорожие - столицата на частично окупирания регион, каза той, след като посети фронтовата линия.

Зеленски изрази задоволство, че Великобритания предоставя "на Украйна точно оръжията, от които тя се нуждае", за да защитава живота на своите хора, съобщи Ройтерс. "Благодарен съм на (британския) премиер Борис Джонсън за пълното разбиране на нашите нужди", каза той.

Вчера украински и руски войници водиха боеве за всяка улица в Северодонецк - ключово сражение в битката в Донбас. Зеленски разговаря по телефона с Джонсън, за да обсъдят как да бъдат деблокирани украинските пристанища и да бъде избегната световна криза с недостиг на храни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови