Удължиха мандата на Столтенберг като генерален секретар на НАТО с една година

В един по-опасен свят нашият Алианс е по-важен от всякога, заяви Йенс Столтенберг

OFFNews 04 юли 2023 в 13:40 476 0

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/AП

Йенс Столтенберг

Мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг се удължава до 1 октомври 2024 година с решение на държавите членки на Алианса, съобщи той на официалната си страница в Twitter.

"За мен е чест решението на съюзниците от НАТО да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г. Трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка гарантира нашата свобода и сигурност от близо 75 години", написа той в социалната мрежа.

Мандатът на Столтенберг щеше да изтече на 1 октомври 2023 г. Той вече е бил удължаван три пъти. През февруари Столтенберг заяви, че не иска четвърто удължаване на мандата си. "В един по-опасен свят нашият Алианс е по-важен от всякога", написа Йенс Столтенберг днес.

Поредното удължаване на престоя му начело на организацията е свързано с нахлуването на Русия в Украйна. Страните членки решиха да спрат с търсенето на нов генерален секретар и засега НАТО да остане с настоящия си ръководител, коментира Ройтерс.

64-годишният Столтенберг е смятан от целия Пакт за добър лидер и търпелив строител на консенсус. Дипломати и анализатори дават висока оценка на генералния секретар, напр. за решителността за действие на фона на войната в Украйна, като успява да постигне баланс между онези, които изискват максимална подкрепа за Киев, и тези, които призовават за по-голяма предпазливост от страх от разпалване на глобален конфликт.

При това положение съвсем логично е решението на страните-членки, че най-добрият генерален секретар за момента е този, който имат. Опитът му има особено значение в един от най-трудните периоди в историята на НАТО, каза Джейми Шей, бивш високопоставен служител на НАТО, който сега е свързан с мозъчния тръст Chatham House.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!