Учени се заемат да съживят тасманийския тигър

OFFNews 17 август 2022 в 11:17 3615 1

Тасманийски тигър

Снимка Getty Images

Тасманийски тигър в зоологическата градина "Бомарис" в Хобарт, Тасмания

Почти 100 години след изчезването си тасманийският тигър може отново да oживее. Учените искат да възкресят хищника, чието официално име е тилацин и е бродел из австралийската пустош.

Научният проект ще използва постиженията на генетиката, извличането на ДНК и изкуственото размножаване, за да върне тилацина към нов живот.

"Силно подкрепяме идеята, че преди всичко трябва да защитим биологичното си разнообразие от по-нататъшно изчезване, но за съжаление не виждаме забавяне на загубата на видове", казва Андрю Паск, професор в Университета в Мелбърн и ръководител на неговата Лаборатория за интегрирано генетично възстановяване на тилацина, който ръководи проекта.

"Тази технология дава възможност да се поправи това и може да се прилага при изключителни обстоятелства, когато са загубени основни видове", пояснява той.

Проектът е съвместен с Colossal Biosciences, основана от технологичния предприемач Бен Лам и генетика от Харвардския медицински институт Джордж Чърч, които работят по също толкова амбициозен, ако не и по-смел проект на стойност 15 млн. долара за връщане на вълнестия мамут в променена форма.

Тилацинът има размерите на койот, прилича на вълк е от семейството на торбестите хищници. Изчезва преди около 2000 години почти навсякъде, с изключение на австралийския остров Тасмания. Играл е ключова роля в екосистемата си. Европейските заселници на острова през XIX в. обвиняват тилацините за загубите на добитък (въпреки че в повечето случаи виновни са дивите кучета и неправилното управление на местообитанията от хората) и ловуват плахите, полунощни тасманийски тигри до степен на изчезване.

Последният тилацин, живял в плен, на име Бенджамин, умира от излагане на въздействието на околната среда през 1936 г. в зоологическата градина "Бомарис" в Хобарт, Тасмания. Тази грандиозна загуба се случва малко след като тилацините получават защитен статут, но вече е твърде късно за спасяването на вида.

Как ще бъде съживен

Проектът включва няколко сложни етапа с най-съвременните научни постижения и технологии, като например редактиране на гени и изграждане на изкуствени утроби. Първо екипът ще конструира подробен геном на изчезналото животно и ще го сравни с този на най-близкия му жив роднина - месояден торбест бозайник с размерите на мишка, наречен дебелоопашат дънарт, за да установи разликите.
"След това ще вземем живи клетки от нашия дънарт и ще редактираме тяхната ДНК на всяко място, където тя се различава от тази на тилацина. По същество проектираме клетката на дънарта да се превърне в клетка на тасманийския тигър", обяснява Паск.

След като екипът успешно програмира клетката, техниките за стволови клетки и репродукция, включващи дънарти като заместители, ще "превърнат тази клетка отново в живо животно".

Крайната цел е възстановеният вид да бъде интегриран успешно в дивата природа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови