Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Убити са украински военни и цивилни в Донбас

OFFNews 22 февруари 2022 в 10:58 2357 1

Снимка Getty Images

Евакуирани от Донбас граждани снимани в авобус на гара до Москва.

Украинските военни днес обявиха, че двама украински войници са били убити, а 12 са били ранени при обстрел по тях от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна за последното денонощие, съобщават Ройтерс и украинската информационна медия УНИАН. 

Трима цивилни са загинали в Източна Украйна при експлозия на мина на път, съобщи Интерфакс, като се позовава на говорителя на милицията на самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република Едуард Басурин. Трагедията се разиграла на пътя Донецк-Горловка. Басурин каза, че трите цивилни жертви са се движили по пътя, когато се е взривила мината и обвини украински диверсанти за тази атака, посочва Интерфакс. Засега няма коментар от Киев. Украйна неколкократно е отричала в миналото подобни обвинения и е обвинявала подкрепяните от Русия сепаратисти, че нарочно разпространяват фалшиви новини, отбелязва Ройтерс.

Украинските сили съобщават в страницата си във Фейсбук, че са отчели 84 случая на обстрел от страна на противниковия лагер. Обстрелвани са около 40 селища и позиции покрай линията на съприкосновение, като при това е била използвана тежка артилерия.

Украйна обвинява Русия, че провокира насилие и казва, че Москва е използвала това насилие като претекст за официалното признаване на два района в Източна Украйна за независими и за придвижване на военни в региона, ускорявайки по този начин кризата, посочва Ройтерс. Според УНИАН в 64 от отчетените случаи на обстрел противниците на украинските сили са използвали въоръжение, което е забранено съгласно минските договорености за Източна Украйна.

Русия все още не е вкарала официално свои войски в ДНР и ЛНР, но има съобщения за военни колони без обозначителни знаци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews